Sport

Alshammar flaggar för hedersuppdrag

Therese Alshammar.
Therese Alshammar.

Simveteranen Therese Alshammar, 39, öppnar dörren för att bära den svenska fanan vid OS-invigningen på fredag.OS-profilen blir historisk när hon gör sitt sjätte olympiska spel i Rio.– Jag har ett ganska lätt schema nu, sade hon om möjligheten att vara med på en lång invigning.

Simningen startar som vanligt direkt i OS, vilket brukar hindra svenska simmare från att vara med på invigningen.

Alshammar simmar dock bara 50 meter fritt den här gången och grenen startar först den 12 augusti.

– Jag är mest van att se invigningen på tv, men det är mest av praktiska skäl att jag har simmat första dagen. Men det gör jag inte nu, så jag har ett ganska lätt schema, sade Alshammar som landade i Rio sent på måndagskvällen svensk tid.

Hon kom i sällskap med sin man och tränare Johan Wallberg och treåriga sonen Fred.

Alshammar blir historisk som den första kvinnliga simmaren som gör sex OS. Många vill se henne som svensk fanbärare när hon gör sitt sista OS och det spekuleras i att hon har en bra chans att få hedersuppdraget från Sveriges olympiska kommitté (SOK) senare i veckan.

TT: Har du fått frågan?

– Inte så här direkt, nej.

TT: Är du intresserad?

– Det beror på om tillfället kommer.

Alshammar OS-debuterade i Atlanta 1996 och hade sitt – hittills – bästa OS i Sydney då hon tog två individuella silver (50 och 100 meter fritt) och brons i lagkappen 4x100 meter fritt.

Hon har fått slita hårt för att komma tillbaka efter barnafödande 2013 och sedan ett diskbråck i ryggen i fjol, men fixade OS-biljetten i juni då hon simmade sin snabbaste tid (24,75) på fyra år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset