Sport

Alshammar lämnar EM utan OS-biljett

Therese Alshammar. Långt från OS just nu.
Therese Alshammar. Långt från OS just nu.

Therese Alshammars OS-dröm är avlägsen.Med tårar i ögonen tvingades veteranen konstatera att det fortsatt är långt till nomineringstiden 24,71.– Jag var inte i bättre form, och det är jäkligt tråkigt, säger hon efter att ha simmat i mål på 25,15 i EM-finalen på 50 meter fritt.

Under hela EM-veckan i London gick Therese Alshammar och laddade för 50 meter frisim, femteplatsen på 50 meter fjäril var bara ett steg på vägen.

Hon var avslappnad, skrattade mycket, mådde bra. Men hon inte ville tala om 24,71 – den där kvaltiden som ger en biljett till OS i Rio de Janeiro i sommar.

När hon ställde sig på startpallen inför söndagens final var förväntningarna höga. I försöket och semin såg det lovande ut, och Alshammar trodde själv att hon hade mer att hämta.

Men det visade sig vara fel.

När hon gick i mål var glädjen utbytt mot stor besvikelse.

"Det är skittrist"

Alshammar slutade på åttonde och sista plats. Tiden 25,15 var inte bara en tiondel sämre än vad hon hade i semin. Den är även betydligt sämre än hennes årsbästa, 24,96.

– Mina lopp har varit extremt lika, det är skittrist. Starten var helt okej, men sedan är det som att det inte händer så mycket mer. Jag har inte kraften eller stödet som jag vill ha. Det är frustrerande att jobba på detaljerna och så blir det i stort sett samma utslag, säger hon och kämpar mot tårarna.

– Jag mår okej. Men det är jättejobbigt att stå här och ge feedback.

Kan få individuell uppgörelse

38-åringens OS-dröm är dock inte helt död än, trots att EM egentligen var sista chansen att kvala in. Individuella överenskommelser mellan den aktiva, Svenska olympiska kommittén (SOK) och simförbundet om förlängd tid för att klara kvalen kan göras. En sådan uppgörelse gjordes med Lars Frölander inför OS i London 2012.

– Om simförbundet vill ge en aktiv mer tid till nominering kommer vi självklart lyssna på det, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I SOK:s OS-dokument står det att sista dag för att klara kvaltiden är 30 maj. Efter det krävs "särskilda skäl", och då är sista dag 25 juni. Om Alshammar kan använda den bakdörren för att nå till Rio återstår att se.

– Vi har inte pratat om det än. Jag har ett möte med SOK i veckan som kommer, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

– Jag trodde att hon skulle simma snabbare. Det trodde nog hon själv och Johan (Wallberg, tränaren) också. Jag vill ha med så många som möjligt (till OS), men de ska ha där och göra också.

Therese Alshammar, som klarat Internationella olympiska kommitténs kvalgräns, är anmäld till ytterligare två tävlingar efter EM.