Sport Sport-topp

Alshammar närmar sig OS-drömmen

Therese Alshammar.
Therese Alshammar.

Hon gjorde sitt snabbaste lopp på 50 meter fritt sedan 2012 – men det saknades ändå två tiondelar till OS-kvalgränsen.Simveteranen Therese Alshammar, 38, ser fram emot att ta sista chansen på EM:– Jag hoppas att jag hittar lite mer efter det här. Chanserna är goda, sade hon.

OS-guldhoppet och stjärnan Sarah Sjöström vann som väntat 50 meter fritt hemma i Eriksdalsbadet i Stockholm Swim Open.

Hon är världsetta på distansen i år och segertiden 24,22 var bara fem hundradelar över årsbästa.

Det var ytterligare en imponerande insats av super-Sarah.

Men den här kvällen stod hon ändå i skuggan av veteranen Therese Alshammar som jagar sin sjätte OS-start. Bara en svensk simmare i historien har gjort lika många, OS-guldmedaljören från 2000 Lars Frölander.

Tränat för hårt

"Tessan" slutade trea på 24,92 och simmade sitt snabbaste lopp sedan 2012. Hon födde barn i maj 2013 och gjorde comeback 2014.

– Det har inte gått framåt på jättelänge, så att det gör det nu är jättetacksamt. När man står där vill man simma snabbare än någonsin, men jag är nöjd med delar av loppet och kan slipa på en del, sade Alshammar och nämnde starten som exempel.

Alshammar har haft svåra ryggproblem – det stoppade henne från VM-start i fjol – och säger att hon tränat för hårt.

– Jag har ju extremt mycket att jämföra med och det är svårt att låta bli. Så det kom rätt naturligt att man satte extremt hårda tider på träningen och väldigt hårda serier. Jag märkte att jag tränade för mycket för snabbt när jag kom tillbaka. Jag fick problem med ryggen och återhämtningen, sade hon.

Alshammar har fått ta ett steg tillbaka för att komma framåt.

EM sista chansen

Nu återstår en enda chans för att hennes dröm att få kröna karriären med ett OS-guld ska få ta henne till Rio.

Den kommer på EM i London i maj.

Sjöström är övertygad om att Alshammar grejar OS-biljetten:

– Ja, om hon vill det så absolut. Det var jättekul att hon simmade under 25, sade Sjöström som var nöjd med sitt lopp:

– Jag är jättenöjd att jag kan simma så snabbt. Det är tider jag brukar göra på mästerskap, i slutet av säsongen, så det är kul att se att jag är snabb redan nu.

Simon Sjödin är redan OS-klar på 200 meter medley och har haft tankar på att även simma 200 meter fjäril i Rio. Han vann distansen på 1.57,43 – 42 hundradelar över sitt eget svenska rekord – och gjorde tummen ned efteråt.

– Jag är grymt besviken. Det var i den här tävlingen som jag skulle se om det fanns 200 fjäril i mig, men jag tar bort den på OS, sade Sjödin som är nia i världen på distansen i år.

Stjärnskottet Isak Eliasson, Helsingborg, slog svenskt juniorrekord två gånger om på 100 meter fritt. 20-åringen blev tvåa i finalen på 49,39 och sänkte sitt rekord med totalt 69 hundradelar under dagen.

OS-kvaltiden på distansen är 48,44.