Sport

Alshammar om Rio: "Tror jag kommer dit"

I flera dagar har hon gått och väntat.Nu är det äntligen dags.På lördagen ställer sig Therese Alshammar på startpallen på 50 meter fritt i sim-EM.I potten: En OS-biljett till Rio.– Jag tror att jag kommer att komma dit, säger hon.

Tisdagens femteplats på 50 meter fjäril är sedan länge glömd. Therese Alshammar blickar i stället framåt – mot det stora målet i EM: 50 meter fritt.

Alshammar har som bäst i år simmat OS-distansen på 24,96 och hoppas nu gå under Sveriges olympiska kommittés (SOK) kvalgräns på 24,71 för att vara säker på att få åka till Rio de Janeiro.

Fram till lördagens försökspass i London laddar Alshammar med att koppla bort simningen.

– Jag försöker slappna av. Jag cyklar och tittar på barnprogram med sonen och äter mat, säger hon.

– Men jag har ett träningsprogram med saker jag vill göra. När jag är på träning tänker jag på loppet, och de tekniska detaljerna. Annars försöker jag att inte tänka på det. Personligen tror jag att man kan hålla fokus extremt kort tid, när man ska tävla.

Kan få egen kvaluppgörelse

EM är sista kvalchansen för de svenska simmarna att klara SOK:s kvalgräns, vilket är ett måste om det ska bli ett besök i Rio. Men individuella överenskommelser mellan den aktiva, SOK och simförbundet om förlängd tid för att klara kvalen kan göras. En sådan uppgörelse gjordes med Lars Frölander inför OS i London 2012.

– Jag vet inte vad som händer här i helgen. Jag ska tävla igen efter EM. Min träning har varit så pass bra sista tiden att jag tror att jag kommer simma fort i sommar. Internationella kvalgränsen är senare, när USA har sina kval. Tills dess tror jag att jag tävlat mig i form, säger Alshammar och berättar att hon inte har någon dialog med förbundskapten Ulrika Sandmark om förlängd kvaltid:

– Nej, det har jag inte. Jag hade hoppats simma fortare tidigare under säsongen. Det är ingen idé att prata om tider och så.

Sista OS-satsningen

Oavsett om Alshammar klarar kvalgränsen på EM, på tävlingar därefter eller inte alls är en sak säker. Några fler satsningar mot framtida OS blir det inte.

– Det är garanterat. Det kan jag skriva under på. Sedan har jag inte bestämt vad jag vill göra, det är klart att jag har andra drömmar och förhoppningar i mitt liv. Men nu vill jag fokusera på det här, säger hon.

Läs också