Sport

Alshammar positiv inför slutpunkten

Therese Alshammar.
Therese Alshammar.

Hedersuppdraget som fanbärare blev ett minne för livet.Nu vill Therese Alshammar ta med sig något att minnas från OS-bassängen också. Uppladdningen har gått bra:– Det har funkat jättebra, jag är jättenöjd, säger hon inför sitt livs sista stora mästerskap.

Den snart 39-åriga simstjärnan, som betytt så mycket för svensk simning, är på upploppet i karriären.

Helt klart är att OS i Rio blir hennes sista stora mästerskap. På fredag startar 50 meter fritt och finalen går natten till söndagen svensk tid.

Alshammar har en fantastisk karriär med över 70 internationella medaljer, men OS har inte gått så bra som hon velat.

Det där OS-guldet som hon drömt och strävat efter har hon gått bet på.

Baddräkten sprack

Två individuella silver i Sydney 2000 (50 och 100 fritt) och brons i lagkapp är hennes medaljfacit hittills. I Peking 2008 gick guldsatsningen om intet av en sprucken baddräkt och i London drabbades hon av diskbråck i nacken.

– OS är en jättestor del av min simkarriär. Hade det inte varit för OS och stödet från SOK så hade inte simningen haft någon satsning. Så jag vill inte se på det som att jag haft otur.

– Kanske mer att om jag hade tagit bättre medaljer tidigare så kanske jag inte hade varit här i dag, säger Alshammar som tidigare haft problem med ett diskbråck i ryggen men nu "nästan inte känner av det".

TT: Vad vill du prestera här för att vara nöjd?

– Jag tror jag tittar mest på tider som jag skulle vilja göra, absolut säsongspers (24,75), sedan är jag väldigt nära att kunna göra ett livspers på 15 meter, det har vi tränat väldigt mycket på. Om jag sedan kan hålla i min simning bra så får vi se, säger Alshammar som tror att 24,7 räcker till en OS-final.

Sarah nummer ett

Alshammar är harmonisk och glad när hon möter den svenska pressen i simstadion. Hon berättar bubblande om invigningen och hedersuppdraget som fanbärare:

– Det var jätteroligt, suveränt. Det var ett glatt gäng och bra stämning. Det gav energi och var ett fantastiskt tillfälle att träffa andra och få prata, säger Alshammar som har kvar klänningen från inmarschen och hoppas få behålla den.

Hon har följt Sarah Sjöströms guld- och silverlopp via tv och säger:

– Fantastiskt. Otroligt kul och glädjande att det gick så bra på 100 fjäril och i går också.

Hon fick frågan om hur hon rankar Sjöström i den svenska simhistorien:

– Det är ju första gången en kvinna tar OS-guld, så det är självklart att hon är oslagbar där.

Får Alshammar till det ordentligt kan vi få se Sveriges två bästa kvinnliga simmare genom tiderna i samma final på 50 meter fritt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset