Sport Sport-topp

Alshammar svensk fanbärare

Therese Alshammar har utsetts till svensk fanbärare vid OS-invigningen. Arkivbild.
Therese Alshammar har utsetts till svensk fanbärare vid OS-invigningen. Arkivbild.

Therese Alshammar får hedersuppdraget att leda den svenska OS-truppen in på Maracanã-stadion vid OS-invigningen.Den 38-åriga simstjärnan har utsetts till fanbärare av Sveriges olympiska kommitté.

Det brukar sägas att det är ett av de finaste uppdragen en idrottare kan få. Det understryks av att Therese Alshammar delar det med bland andra den amerikanske simlegendaren Michael Phelps.

Valet var väntat, även om spelbolagen hade golfaren Henrik Stenson som favorit.

Alshammar skriver i Rio historia när hon blir första kvinnliga simmare som gör sex OS-starter och hon uppfyller SOK:s hårda kravbild.

– Valet av Therese känns väldigt bra. Kriterierna vi har är att det ska vara en positiv profil och en galjonsfigur för truppen som även har olympiska framgångar – och det har Therese, säger Peter Reinebo, truppchef från SOK, och berättar om Alshammars reaktion:

– Hon var glad och smickrad.

Alshammar, som tagit två silver och ett brons i OS-sammanhang, verkade också sugen när hon vid ankomsten till Brasilien fick frågan om att vara fanbärare.

– Jag är mest van att se invigningen på tv, men det är mest av praktiska skäl att jag har simmat första dagen. Men det gör jag inte nu, så jag har ett ganska lätt schema, sade hon då.

Sarah Sjöström föll tidigt bort ur diskussionen. Den svenska simgiganten har ett tufft program och tävlar för första gången dagen efter invigningen.

SOK meddelar att endast ett 40-tal ur den 152 personer starka svenska OS-truppen kommer att vara med på invigningen som startar klockan 01.00 natten mot lördag.

Alshammar var själv inte med när nyheten presenterades i OS-byn. Hon ska i stället ha en pressträff klockan 18.30 svensk tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset