Sport Sport-topp

Alshammar till final: "Går ut på det"

Therese Alshammar är klar för final på 50 meter frisim i EM.
Therese Alshammar är klar för final på 50 meter frisim i EM.

Veteranen kan än.38-åriga Therese Alshammar är klar för EM-final på 50 meter frisim – men till OS-kvalgränsen är det fortfarande drygt tre tiondelar.– Att tänka på en tid är jättesvårt, säger hon.

Therese Alshammar simmade i mål på 50 meter fritt på 25,05 – vilket var sammanlagt femte bästa tid i semifinalen och 30 hundradelar bättre än hennes försöksnotering. Svenska olympiska kommitténs (SOK) kvalgräns för att en resa till Rio de Janeiro och sommarens OS ska bli aktuellt är 24,71 och Alshammar har således fortfarande tid att slipa bort till söndagens final.

– Jag vet att ni kommer fråga om tider. Men jag undviker den frågan, säger hon med ett skratt.

– Man kan inte säga vad man ska simma på för tider. Man försöker sätta de tekniska detaljerna. Fast självklart är det så att hoppas jag kunna simma ännu fortare i finalen. Det är superskönt att vara klar för final, det är ju liksom det allt går ut på.

Ska slipa på starten

Alshammar tycker framförallt att det finns tid att hämta in i startögonblicket.

– Det är alltid svårt. Jag jämför med de som är bredvid mig till höger, och jag tycker att jag att jag skulle ha haft en lite bättre uppgång ur vattnet. Jag tycker att jag kom upp lite för orytmiskt, säger hon.

Resten av loppet är Alshammar dock relativt nöjd med.

– Jag simmade bättre (än i försöket), i sista delen av loppet simmade jag mycket bättre. De sista tio meterna var bättre.

Alshammars tränare Johan Wallberg håller med om att starten och uppgången ur vattnet kan förbättras till finalen.

– Det var okej, men det som fattas är starthastigheten. Det var så på fjärilsimmet också. På 50 meter är det otroligt viktigt att man kommer upp i täten, så man ligger före vågen, säger han.

– Man vill inte gå in och pilla i detaljer nu. Men tidsmässigt är det där det fattas. Det handlar om att känna sig vaken och redo. Man måste få grepp i kicken.

Hemmahoppet, brittiskan Francesca Halsall var snabbast i semifinalen med tiden 24,21, närmast före Nederländernas Ranomi Kromowidjojo och fransyskan Anna Santamans.

Skagius femma i finalen

I finalen på 50 meter bröstsim slutade den 21-årige talangen Johannes Skagius på femte plats. Svensken noterade 27,54 och var 23 hundradelar från prispallen. Den brittiske superstjärnan Adam Peaty vann – till publikens öronbedövande jubel. Slovenen Peter John Stevens tog silvret. Bronset gick till Ross Murdoch, också han från Storbritannien.

Jessica Gow/TT
Therese Alshammar efter försöken på 50 meter fritt.