Sport

Alshammar tror på OS: "Inga problem"

Therese Alshammar siktar på att nå sitt sjätte OS.
Therese Alshammar siktar på att nå sitt sjätte OS.

Träningen handlar om att simma som snabbast i OS-finalen i augusti.Problemet är bara att Therese Alshammar, 38, måste prestera en topptid dessförinnan för att kvala in till sitt sjätte OS.– Får jag göra de sakerna som jag har tränat på så är det inga problem, säger hon inför kvalchansen i Stockholm den här veckan.

Simveteranen, som har dragits med ryggproblem, har lyckats med det mesta under sin långa och framgångsrika karriär.

En sak finns dock kvar på att-göra-listan.

Att vinna OS-guld på 50 meter fritt.

Men vägen till Rio har blivit lång och krokig för veteranen.

Stoppad av diskbråck

I fjol stoppades hon från VM-deltagande på grund av diskbråck i ryggen.

Årets första OS-kvalchans – i Orlando, Florida, i mars – försvann med ryggont.

Nu återstår bara två chanser. Swim Open Stockholm som avgörs onsdag–lördag denna vecka eller EM i London i maj.

– Det vore en bonus att klara det nu, men vi har lagt upp träningen mot EM, säger Alshammar som säger att ryggen känns okej.

OS-kvaltiden som gäller är 24,71. Så snabbt har hon inte simmat sedan hon gjorde comeback 2014 efter mammaledighet. I år har hon gjort 25,38 som bäst.

Vill ha tid

Men det är inte tiden i sig som hon ser som ett problem. Utan att prestera topptider under flera olika tillfällen.

– Att tävla ofta på snabba tider har aldrig varit min grej. De säsongerna jag har försökt göra det är ofta de säsonger som det inte har gått snabbast när det väl gäller.

– Min träning fungerar bäst när jag får tid att jobba på detaljer och sätta dem, sedan gå vidare till nästa moment och utveckla det. Det är att vara snabbast i sista loppet, i finalen, som lockar, säger hon.

Tidigare OS-säsonger har simmarna fått kvala under en tidsperiod. Nu gäller det att prestera på ett antal utvalda tävlingar. Något som Alshammar inte är odelat positiv till.

– Är man en liten nation som Sverige så kan det vara en fördel att vara ganska flexibel. Jag hoppas att man inte har skapat en situation där folk ser det som en stress, säger hon.

Själv säger hon att hon inte är stressad.

TT: Vad skulle det betyda att få göra ett sjätte OS?

– Jag skulle inte lägga ned så många timmar om jag inte tyckte det var väldigt roligt, och att det skulle betyda väldigt mycket.