Sport

Amatör vann Stochampionatet

En amatörtränare från Eskilstuna spöade alla proffs i Stochampionatet som avgjordes på söndagen.Malin Bergström och hennes Galactica tog hem Sveriges största lopp för fyraåriga ston med en miljon kronor i förstapris. I sulkyn Lars-Åke Söderholm.– Jag är helt tom, har inget vettig att säga just nu, sade Bergström kort efter segerloppet.

Lars-Åke Söderholm, 52, med blygsamma framgångar tidigare gjorde precis allt. När det gällde som mest.

Eskilstunakusken höll sig kall medan toppnamn som Örjan Kihlström, Johnny Takter, Adrian Kolgjini och Per Nordström kom bort av olika anledningar. Söderholm hittade ner som fyra i andraspår efter 500 meter och fick sedan fin draghjälp på sista långsidan. När Darling Hornline galopperade i sista kurvan låg vägen öppen för spurtstarka stoet Galactica.

– Det löste sig väldigt fint och vi fick ett bra lopp i rygg på Darling Hornline. Ett hundra meter från mål började jag tänka att, "fan, vi vinner Stochampionatet". En fantastisk känsla och det är förstås min största seger, sade Söderholm.

"Galet bra"

Galactica vann på svenska rekordet 1.13,1 över lång distans.

– Lars-Åkevar galet bra i sulkyn, otroligt lugn och cool. Jag har faktiskt känt mig lugn hela dagen eftersom vi har nått till final vilket vi siktat på. Nu var allt annat bonus, sade Malin Bergström som är uppfödare, tränare och ägare till toppstoet.

– Galactica har varit lovande redan från början. Men vi har tagit det lugnt med henne och hon har fått utvecklas i egen takt. Det har ringt några och ville köpa henne, men jag har svarat alla att man inte säljer sina barn. Hästen betyder så otroligt mycket för mig och för hela familjen.

Lutfi Kolgjini hade två favoriter i loppet, Princess Face (Johnny Takter) och Pasithea Face (Adrian Kolgjini). Den sistnämnda hamnade utvändigt om ledande In Toto Sund och fick nöja sig med en tredjeplats efter den tunga löpningen. Princess Face galopperade cirka 500 meter från mål i rygg på ledaren.

Irriterat

Det var hårda ord direkt efter loppet från far och son Kolgjini eftersom man ansåg att Örjan Kihlström borde ha släppt ledningen med In Toto Sund. Nu blev det inte så och stallet fick nöja sig med en tredjeplats.

Tvåa blev Kryssa Futura med Christoffer Eriksson i sulkyn som körde ett perfekt rygglopp och stoet fick en halv miljon kronor i prispengar.

– Jag är jättenöjd, det var en maxplacering för oss, sade Eriksson.

I Stochampionatets tröstlopp blev det dock seger till stall Tomas Malmqvist med Salma Silvio. Eriksson körde åter ett snyggt lopp i rygg på ledaren och hittade fritt på upploppet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset