Nyheter Ekonomi Sverige

Ambassadör ber om svenskt engagemang

Den brittiske ambassadören David Cairns deltar i årets upplaga av Almedalsveckan i Visby.
Den brittiske ambassadören David Cairns deltar i årets upplaga av Almedalsveckan i Visby.

Den brittiske ambassadören i Sverige anser att det efter brexit-folkomröstningen är bättre att skynda långsamt för att kunna bygga en hållbar relation till EU.Han ber också svenska politiker, myndigheter och näringsliv om att de ska engagera sig.

– Jag vill att de ska engagera sig, att de klargör för oss hur de vill att vår relation ska utvecklas. Och för länder som Sverige – som har så mycket investeringar i Storbritannien – är det verkligen viktigt att företagen pekar på vad som är viktigt för att kunna lyckas i Storbritannien, Europa och världen. Konsultationer och engagemang är helt avgörande: stäng inte bara av och hoppas att det blir bättre, utan engagera er och se till att det blir bättre, säger ambassadör David Cairns till TT under Almedalsveckan i Visby.

Inte förberett

Först i september kommer det att klargöras vem som ska efterträda David Cameron som premiärminister. Ännu är det mycket oklart när en faktisk begäran om utträde kan komma, och vilken slags relation London vill ha med Bryssel – och vad Bryssel i sin tur tycker om det. Det rör sig i vilket fall om år innan Storbritannien kan ha lämnat unionen.

En orsak till det är att den brittiska regeringen faktiskt inte hade förberett sin ståndpunkt gentemot EU om utträdessidan skulle vinna.

– Det var för att det inte fanns några planer på att lämna EU. Vad vi gör nu är att rita upp de valmöjligheter en inkommande premiärminister vilka slags valmöjligheter som finns i förhållande till EU.

"Göra det bra"

Cairns pekar på att känslorna ännu svallar efter omröstningen den 23 juni, där sidan för ett utträde ur EU vann med 52 procent av rösterna. Många agerar utifrån chock, oro och upprördhet – men det är en fas som sedan kommer att övergå i något där en mer positiv hantering kan komma om det som ska bli relationen till EU, säger Cairns.

– Det finns väldigt mycket press på att göra saker snabbt, men det är kanske bättre att avvakta och det vi verkligen behöver göra är att göra det bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset