Sport

Amerika nästa för IFK:s matchhjälte

GÖTEBORG 2016-05-23
GÖTEBORG 2016-05-23

Martin Smedberg-Dalence blev segermakare för IFK Göteborg mot Hammarby, med ett mål och en assist i 2–1-segern.Nu siktar han mot Copa America i USA med Bolivias landslag.

Den 32-årige mittfältaren Martin Smedberg-Dalence, med Gunnilse som moderklubb, kom aldrig längre än till juniorlandslaget i den blågula dressen. I stället valde han för några år sedan att spela för sin pappas hemland, Bolivia. Det blev en liten succé, med både mål och assist när Bolivia slog Ecuador i Copa America förra sommaren.

Nu är det dags igen. Göteborgaren är uttagen även till årets upplaga av Copa America, som motsvarar EM. Denna gång spelas turneringen i USA. Bland Bolivias motståndare, som Martin Smedberg-Dalence kan få spela mot, märks Chile och Argentina – med Lionel Messi.

Viktig ledning

Hammarby på Gamla Ullevi blev en bra uppmjukning. Smedberg-Dalence sköt själv 1–0 i sjunde minuten, och slog sedan inlägget som Mikael Boman nickade in till 2–0.

– För en gångs skull fick vi göra första målet, säger Martin Smedberg-Dalence nöjt.

– Det är nånting vi pratat om mycket, att verkligen köra från start och göra ett tidigt mål. Det lyckades vi med i dag. Sen är det full kontroll i första halvlek, fortsätter han.

Andra halvlek var jämnare, men Göteborg vann rättvist. Förutom det målgivande inlägget fick Smedberg-Dalence en varning – som ger nya möjligheter. Han blir avstängd i nästa omgång, som är den sista före EM, och kanske åker tidigare än planerat till Bolivias samling i USA.

– Jag ska ringa ledningen, säger Martin Smedberg-Dalence, som bestämt förnekar att han drog på sig varningen medvetet.

Han har inte hunnit tänka så mycket på Copa America ännu. Men det ser bra ut...

– Vi har träningsmatch i Miami mot USA. Sen när turneringen börjar spelar vi första matchen i Orlando. Man kommer att trivas socialt, säger göteborgaren glatt.

Bättre efter paus

Hammarby blev utan seger för sjunde matchen i rad. Men tränaren Nanne Bergstrand tar med sig en bra andra halvlek.

– Då kom vi högre upp i banan och fick ett mycket bättre passningsspel, säger Bergstrand.

Birkir Mar Saevarsson reducerade för Hammarby i 87:e minuten med en nick på inlägg från Melker Hallberg.