Nyheter Toppnyheter Världen

Amnesty: Övervåld i södra Turkiet

Barn leker nära PKK:s barrikaderingar i Nusaybin i Turkiet. Arkivbild.
Barn leker nära PKK:s barrikaderingar i Nusaybin i Turkiet. Arkivbild.

Turkiska styrkor utsätter invånarna i kurddominerade områden för "kollektiv bestraffning" och "övervåld", enligt Amnesty International.200 000 människor riskerar att hamna i korselden och bli utan mat och vatten.

De senaste månaderna har utegångsförbud införts i städer i sydöstra Turkiet i samband med militära tillslag riktade mot terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. Armén säger att hundratals militanta har dödats, medan flera kurdiska rörelser har varnat för många civila offer.

Människorättsorganisationen Amnesty International hänvisar till uppgifter från Turkiets människorättsstiftelse (TIHV) om att 162 människor har dödats under utegångsförbudet sedan operationerna inleddes i augusti 2015. Av dessa ska 29 ha varit kvinnor, 32 barn och 24 människor över 60 år.

"Insatserna som för närvarande genomförs inom ramen för utegångsförbud som råder dygnet runt innebär en risk för tiotusentals människoliv och börjar likna kollektiv bestraffning" säger John Dalhuisen på Amnesty i en kommentar.

Organisationen uppmanar den turkiska regeringen att upphöra med utegångsförbuden. De råder i Cizre i Sirnakprovinsen samt i distriktet Sur i staden Diyarbakir. De infördes den 14 respektive den 2 december. Ett annat utegångsförbud, i orten Silopi i Sirnak, hävdes delvis i tisdags.