Nyheter Världen

Amnesty: Flera barn döda i fångläger

Den nigerianska militären anklagas för grova övergrepp i kampen mot terrorgruppen Boko Haram. Enligt Amnesty har över 100 personer, däribland flera barn, dött i ett militärförvar i staden Maiduguri. Arkivbild.
Den nigerianska militären anklagas för grova övergrepp i kampen mot terrorgruppen Boko Haram. Enligt Amnesty har över 100 personer, däribland flera barn, dött i ett militärförvar i staden Maiduguri. Arkivbild.

Bara i år har 149 människor dött i ett militärhäkte i nordöstra Nigeria. Elva av de döda var barn, inklusive fem spädbarn, enligt Amnesty.Nigeriansk militär anklagas för grova övergrepp i jakten på Boko Haram-anhängare.

"Man kan räkna revbenen på deras kroppar", berättar en av de som suttit i militärförvaret i Maiduguri i Amnestyrapporten. "Den första bestraffningen är hunger och törst. Människor förlorar vikt i en rasande takt... Det är framförallt de äldre som dör av hungern", säger han.

Nigeria har under senare tid haft stora framsteg i kampen mot terrorsekten Boko Haram. Men i takt med att fler och fler byar i nordöstra Nigeria befrias, har militären slumpmässigt massgripit misstänkta anhängare till terrorgruppen. Under det senaste året har antalet gripna i den ökända anläggningen i Maiduguri ökat från 600 till över 1 200, hävdar Amnesty International.

Varje dag plockas döda kroppar ut ur de överbelagda cellerna. Från bårhuset i Maiduguri transporterades de döda med sopbilar för begravning i omärkta gravar, enligt vittnesuppgifter. De flesta uppges ha dött av svält, uttorkning och sjukdomar, men minst 28 av de döda hade skottskador.

– Anläggningen måste medelbart stängas och alla gripna friges, eller föras över till civila myndigheter, säger Netsanet Belay vid Amnesty till AFP.

Jossy Ola/AP/TT
En man beskådar förödelsen efter att Boko Haram gått till angrepp mot hans by i närheten av Maiduguri i nordöstra Nigeria. Arkivbild.
Jossy Ola
I februari frigavs 275 män, kvinnor och barn från häktet i Maiduguri, efter att de förklarats oskyldiga. Men i mars satt över 1 200 människor inspärrade där, enligt Amnesty. Arkivbild.