Nyheter Toppnyheter Världen

Amnesty: Flyktingar tvingas tillbaka

Ett flyktingläger i Turkiet. Arkivbild.
Ett flyktingläger i Turkiet. Arkivbild.

Amnesty anklagar Turkiet för att ha tvingat tusentals flyktingar tillbaka till det krigshärjade Syrien, i strid med internationell rätt.

Turkiet har under de senaste veckorna systematiskt skickat tillbaka tusentals personer till det krigshärjade landet som de flytt ifrån.

Uppgifterna kommer från Amnesty International som har talat med en rad flyktingar, frivilligorganisationer och andra källor i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. De hävdar att det skett tvångsdeporteringar i grupp över gränsen nästan varje dag sedan mitten av januari.

Många ska ha varit oregistrerade flyktingar, men det finns även fall av personer som gripits och skickats tillbaka när de inte kunnat visa upp identitetshandlingar.

Enligt Amnesty belyser det här riskerna för dem som kommer att skickas tillbaka till Turkiet från Grekland i den nya uppgörelsen EU–Turkiet.

– I sin desperation att stänga sina gränser har EU-ledarna helt bortsett från det faktum att Turkiet inte är säkert för syriska flyktingar och att det blir mindre säkert dag för dag, säger John Dalhuisen, Amnestychef för Europa och Centralasien.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tillbakavisar att människorna skickats tillbaka till Syrien mot sin vilja.

Det finns enligt Amnesty omkring 200 000 flyktingar i området längs den turkisk-syriska gränsen.