Sport

Andersson: "Det är bittert"

Kim Andersson avgjorde OS-kvalmatchen mot Slovenien.
Kim Andersson avgjorde OS-kvalmatchen mot Slovenien.

Han sköt Sverige till två OS-kvalpoäng och nu avgörs allt mot Spanien.Kim Andersson var dock allt annat än glad efter segern mot Slovenien (24–23).– Det är bittert, sade högernian.

Sällan har väl förlorare varit så glada, och vinnare så missnöjda. När slutsignalen ljöd i Malmö Arena i OS-kvalet mellan Sverige och Slovenien kunde slovenerna fira en OS-plats – trots förlusten med 23–24.

– Ser jag glad ut? sade Kim Andersson till den svenska journalistkåren efter dramat.

– Klart jag är besviken.

"Det känns sådär"

Anledningen var att en större svensk segermarginal hade varit guld värd inför söndagens avslutning mot Spanien.

– Två mål till och Slovenien hade fortfarande inte varit klart för OS och vi hade haft en betydligt större chans i morgon (söndag). Det är klart att det känns sådär, säger Kim Andersson, som satte det matchavgörande målet när knappt en minut återstod av matchen.

Seger eller oavgjort mot EM-finalisten Spanien på söndagen och Sverige är klart för OS i Rio de Janeiro. Sverige kan även förlora, men inte med mer än två bollar. Vid ett sådant scenario blir blågult OS-klart tack vare fler gjorda mål än Spanien i inbördes möten mellan de tre europeiska lagen. Förlust med tre bollar eller mer och Spanien går vidare.

– Jag skiter i den matematiken. Jag bryr mig inte. Jag försöker ladda om i stället, säger Kim Andersson.

Sverige ledde ett tag med sex mål i första halvlek, men under aktens sista två minuter satte slovenerna tre raka mål och den svenska ledningen var halverad. Fem minuter in på andra halvlek var den helt borta.

– Framåt är det tekniska fel som gör att vi inte riktigt drar ifrån. Vi ledde med sex bollar. I andra får vi inte kontringar på samma sätt. Det kan bli mycket bättre i anfallet, sade Ystadsstjärnan.

"Blir stentufft"

Slovenien säkrar rent formellt sin OS-plats vid seger mot kvalgruppens stryklag Iran på söndagskvällen. Innan dess ställs Sverige mot Spanien. Vid EM i Polen i januari föll Sverige med två bollar (22–24), men i en träningslandskamp inför turneringen blev det förlust med hela 22–32. Senaste segern i en tävlingsmatch mot Spanien kom i VM 2009.

– Det är givet att det blir stentufft. De är bra bakåt och livsfarliga i sina kontringar. Det gäller att vara skärpta och disciplinerade, sade försvarsgeneralen Tobias Karlsson.

Mot Iran var det endast 4 328 själar på plats i arenan – på lördagen kom 8 653 åskådare till södra Malmö.

– Det var otroligt härligt. Det är skitkul att spela inför det svenska folket. Det hjälper en oerhört mycket och jag tror att det stressar dem vi möter också, sade Kim Andersson.