Nyheter Sverige

Andersson sågar borgerliga motioner

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sågar de borgerligas budgetmotioner.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sågar de borgerligas budgetmotioner.

En avvecklingsplan för det svenska samhällsbygget, kallar finansminister Magdalena Andersson (S) de borgerligas budgetmotioner.Hon och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beskriver de borgerliga som splittrade, idélösa och oansvariga.

Den förre finansministern Anders Borg (M) hade för vana att kommentera oppositionens budgetmotioner. Hans efterträdare Magdalena Andersson (S) har tagit över traditionen. Och hon spar inte på orden.

Borgerlig splittring

– Här är ju den skiljelinje som vi känner igen i svensk politik. Å ena sidan har vi en regering som står för ett samhällsbygge, där vi vill modernisera och utveckla den svenska modellen, satsa på den gemensamma välfärden och bygga Sverige starkt. Å andra sidan har vi en borgerlig opposition som vill fortsätta den politik som vi såg under åtta år med stora lånefinansierade skattesänkningar som leder till underskott i offentliga finanser och nedskärningar, sade hon.

De borgerligas splittring i migrationspolitiken lyfts särskilt fram men också att de borgerliga är idélösa och oförmögna att ompröva politiken. Det är skattesänkningar och nedskärningar inom bostadspolitiken, arbetsmarknadspolitiken, klimatpolitiken och sjukförsäkringen.

Närmast humoristiskt

– Den röda tråden är att det inte finns någon röd tråd, säger Per Bolund (MP).

Centerledaren Annie Lööf har svårt att hålla sig för skratt. "Det gränsar till det humoristiska att Andersson och Bolund, ministrar i en svag regering vars två år har varit kantade av kriser och svikna vallöften, alls försöker sig på att jämföra sin regeringsduglighet med Alliansen", säger hon i en skriftlig kommentar.

Moderaternas Ulf Kristersson anser att regeringen inte förstår.

– Det är inte vi som överdriver problemet med en miljon i utanförskap. Det är de som inte förstår vidden av problemet. Vi kanske inte har perfekta lösningar, men vi förstår vilket problem vi står inför, säger han till TT.