Sport Sport-topp

Andersson sade ja – Ekdahl Du Rietz nej

Kim Andersson. Arkivbild.
Kim Andersson. Arkivbild.

Kim Andersson är tillbaka i handbollslandslaget till OS-kvalet i april.Däremot blev det fortsatt nej från Kim Ekdahl Du Rietz.

– Han känner sig inte motiverad och vill ta de här landslagsperioderna som återhämtning för sitt klubblag, säger förbundskaptenen Staffan Olsson om Ekdahl Du Rietz.

Rhein-Neckar Löwen-stjärnan har de senaste åren haft många skador och tackade nej till landslagsspel hösten 2014. Kim Andersson tackade för sig efter VM för ett drygt år sedan. Då plågades Ystadsstjärnan av axelproblem.

"Då trodde jag inte att jag skulle spela i landslaget igen, men nu är situationen annorlunda. Min axel har mått förhållandevis bra under säsongen och glädjen att spela handboll och stoltheten att representera Sverige finns fortfarande där", säger 33-åringen i ett pressmeddelande.

Andersson är en av Sveriges största handbollsstjärnor det senaste decenniet och var med och tog OS-silver 2012.

– När Kim är i form och känner sig fräsch i kroppen så är han ju fortfarande en av världens bästa högernior. Jag tror inte att något lag skulle tacka nej till honom, säger Olsson.

– Han betyder en hel del för oss, både i skytteväg och spelmässigt. Men också med sin erfarenhet som också är viktigt i sådana här sammanhang.

Stenmalm skadad

Tillbaka i landslaget är också Jim Gottfridsson och Niclas Barud som varit skadade tidigare under säsongen. Däremot saknas Philip Stenmalm. Han är fotskadad och borta i sex till åtta veckor, säger Olsson.

16 av 18 spelare kommer att skrivas in i truppen.

– I dagsläget är det Andreas Cederholm och Niclas Barud som är nummer 17 och 18, säger Olsson.

"Jäkligt tuffa matcher"

Sverige möter Spanien, Slovenien och Iran i OS-kvalet den 8–10 april. De två bästa lagen får åka till Rio de Janeiro i augusti.

– Vi har en stor möjlighet att ta oss till OS. Men det kommer att bli jäkligt tuffa matcher mot Spanien och Slovenien, framför allt, säger Olsson.

Sverige mötte både Spanien och Slovenien i EM i januari, förlorade med 22–24 mot Spanien och vann över Slovenien med 23–21.

– Det är så oerhört jämnt i europeisk handboll, så det kommer att bli två stenhårda matcher. Men jag känner att vi har minst lika stor chans som Spanien och Slovenien.