Nyheter Världen

Andra hjälpkonvojen i Syrien framme

Måndagens hjälpsändning med mat, medicin och andra förnödenheter nådde fram till Madaya på kvällen.
Måndagens hjälpsändning med mat, medicin och andra förnödenheter nådde fram till Madaya på kvällen.

Den andra hjälpsändningen uppges ha nått fram till sina mål i Syrien. Ett hopp för de människor som innan den första hjälpen anlände livnärde sig på blad och var nära döden, vittnar en anonym kvinna om inifrån staden Madaya.

Lastbilarna körde från Damaskus under torsdagsmorgonen och sent på eftermiddagen kom uppgifter om att de nått fram från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Den förra konvojen som kom fram i måndags var den första sedan oktober förra året.

– Jag mår väldigt mycket bättre nu än innan matsändningen kom, berättar den anonyma kvinnan över en skakig Skype-uppkoppling som hon säger är från hennes hem i Madaya.

Ett mål om dagen

Hon uppger att hon bor med sina föräldrar, morföräldrar, sin bror, hans hustru och deras fyra barn i åldrarna två till tio år. Familjen har organiserat maten de fick i första sändningen för att den ska räcka så länge som möjligt. Det hon saknar i matkartongen är mjöl – något som ingår i den andra hjälpsändningen. Familjen vågar bara äta ett mål om dagen, förklarar hon, och bedömer att maten de fick kommer att räcka i maximalt tio dagar. Hon har gått ner sex kilo, även barnen i familjen har tappat i vikt.

– Ja, jag trodde vi skulle dö innan hjälpen kom. Vi var nära döden, säger hon och berättar att en äldre grannkvinna dog av svält bara några timmar innan hjälpsändningarna anlände.

– Det går knappt att föreställa sig situationen här, människor har gått omkring på stan som zombier omtöcknade av svält.

Internationella Röda Korskommitténs talesperson Pawel Krzysiek kan inte bekräfta att en person dött timmar innan måndagens konvoj anlände, men både ICRC och FN vittnar om att människor i Madaya svälter och lever under fruktansvärda förhållanden.

Kokade blad

Maten i Madaya tog slut för ett halvår sedan. De få matvaror som ibland gått att finna i affärerna har varit dyra – exempelvis nämns ett kilo ris för 200 dollar.

Maten från hjälpsändningen i oktober räckte bara tio dagar för familjen, berättar hon. På frågan om vad de ätit sedan dess skrattar hon till – det är inte lätt att svara på för den som svälter. De har plockat gräs, jordgubbsblad och annat grönt de hittat och kokat med vatten och salt. Främst har de gett detta till barnen, och de vuxna har hållit sig till vatten och salt

Hon har varit svag, knappt kunnat stå eller gå på grund av matbrist. Då gasen är slut så har de kokat gräs och blad över öppen eld som de eldat med sopor och plastföremål. Äldsta barnet i familjen har avstått hälften av de små portioner löv eller ris och bönor som de ibland kunnat ge henne till sin lillasyster, berättar hon.

Den första måltiden efter att de fått sin låda med ris, olja, tomatsås, bönor, hummus och salt var ris och bönor – två matvaror man annars inte brukar äta tillsammans, säger hon och skrattar lite. Nu ska familjen äta hummus.

– Det var en fantastisk dag för oss när hjälpen kom. Alla människor log och hälsade på varandra. När du gick genom staden kände du doften av matlagning, det var som en fest!

AP/TT
Människorna i Madaya nåddes av hjälpsändningen i måndags kväll.