Nyheter Världen

Andre prästmördaren känd av polis

Poliser utanför kyrkan i Saint Étienne-du-Rouvray där en präst mördades brutalt vid ett terrordåd på tisdagen.
Poliser utanför kyrkan i Saint Étienne-du-Rouvray där en präst mördades brutalt vid ett terrordåd på tisdagen.

Den andre mannen som stormade kyrkan i Saint-ètienne-du Rouvray och mördade prästen Jacques Hamel fanns i polisens register över misstänkta terrorister.

Mannen, 19-årige Abdel Malik Petitjean, var känd av polisen sedan tidigare efter att ha försökt ta sig från Turkiet till Syrien i juni, uppger åklagare. Säkerhetspolisen ska i samma stund ha öppnat en särskild fil för Petitjean med anledning av att han radikaliserats.

Men Petitjean var inte dömd sedan tidigare och polisen har inte haft tillgång till vare sig fingeravtryck eller dna-prov, vilket har försenat identifieringsprocessen. Petitjean och den andre gärningsmannen Adel Kermiche sköts av polis när de försökte lämna kyrkan i den lilla staden i Normandie under gisslandramat.

Uppgifter i franska medier gör också gällande att polisen letat efter 19-åringen dagarna före dådet, efter ett tips från utländsk säkerhetstjänst om att mannen planerade en attack. En bild föreställande Petitjean, men inget namn, ska ha skickats ut till polisen, uppger radiokanalen RTL.

Svor trohet till IS

Petitjean och Kermiche hade båda i en video svurit trohet till terrorgruppen IS. För tv-kanalen BFMTV uppger Petitjeans mamma att hon aldrig hörde sonen prata om Islamiska staten. Flera andra har beskrivit honom som en normal person som inte visade några tecken på radikalisering. Petitjean jobbade deltid som säljare i östra Frankrike där han kom ifrån.

Med anledning av dådet bekräftade president François Hollande på torsdagen att ett nationalgarde ska bildas. Gardet, sammansatt av reservister, ska hjälpa till att beskydda franska medborgare. Hur det närmare ska formeras kommer att beslutas vid parlamentsöverläggningar i september, enligt Hollande.

Publicerar inte bild

Tisdagens attack är den andra på två veckor som skakar Frankrike. Den 14 juli mördades 84 människor i Nice. Flera stora mediebolag i Frankrike har förklarat att de i fortsättningen inte kommer att publicera bilder på terrorister. Orsaken är att bilder tenderar att glorifiera gärningsmännen när de visas kontinuerligt.

De flesta kommer dock att fortsätta publicera namn. Endast radiokanalen Europe 1 uppger att den kommer att sluta namnge terrorister.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset