Nyheter Sverige

Andreas pappa dog på jobbet: ”Vet fortfarande inte vad som hände”

Bara i år har 41 personer dött på sina arbetsplatser. Värst drabbas byggbranschen – en av dem var Andreas Häggs pappa som dog på jobbet.

Privat

”Man tänker mycket kring skydd och så. Mer än tidigare”, säger Andreas Hägg.

Många lever farligt på jobbet. I början av november omkom en kvinnlig polis under en biljakt i Västerbotten efter att polisbilen voltat ner i vattnet.

► LÄS MER: Polis död efter biljakt i Västerbotten

Bara under 2015 har 41 dödsolyckor på arbetsplatser inträffat i Sverige.  Värst drabbas byggbranschen. Mellan 2010-2014 har 47 byggarbetare mist livet. 

– Bygg, jord och skog samt transport är de tre dominerande branscherna när det gäller dödsolyckor. Men om man jämför med EU så ligger vi väldigt lågt i Sverige, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverket. 

► LÄS MER: Sämre arbetsmiljö inom vården

Andreas Hägg jobbar som borrare och den 9 april 2010 var han på väg in till nattskiftet med arbetet med att stärka tunnlarna vid Mariatorgets t-bana inför Citybanearbetet. Han får ett samtal:

Hans pappa Jörgen, som jobbade som arbetsledare på samma firma på dagen – är död. 

Jörgen hade varit nere i tunnlarna och dragit elverk. Han hade blivit påkörd av ett tåg – trots att arbetslaget fått besked om att det inte skulle gå några tåg där just då. 

– Det går lite tåg där på dagen. Men vi vet fortfarande inte vad som hände, säger Andreas Hägg. 

Ingen åtalades för dödsolyckan. 

► LÄS MER: Sjätte dödsfallet vid Citybanan

Efter olyckan bytte han arbetsplats, han började jobba i Norrbotten. 

– Jag var i Kiruna, för efter olyckan ville jag från Stockholm. Det var samma arbete, bergsförstärkning. Men det var skönt att byta stad, säger han. 

Han jobbar fortfarande i samma bransch och hans pappas död har påverkat honom. 

– Man tänker mycket kring skydd och så. Mer än tidigare. 

Numera jobbar Andreas Hägg som borrare ovan jord. 

► LÄS MER: Kvinna skadad i arbetsplatsolycka

Majoriteten av de som dör på jobbet är män i åldersgruppen 55-64 år. De senaste fyra åren har 97 procent av alla dödsfall varit män. 

– Det ska också tilläggas att statistiken enbart utgår från de 4,5 miljoner svenskar som är yrkesverksamma. Utländska säsongsarbetare som dör finns inte inräknade, säger Kjell Blom.