Nyheter Världen

Angripare dödade vid spansk ambassad

Afghanska soldat på plats vid det spanska ambassadområdet som attackerades av talibaner.
Afghanska soldat på plats vid det spanska ambassadområdet som attackerades av talibaner.

Afghanska säkerhetsstyrkor har dödat gärningsmännen som låg bakom attacken mot det spanska ambassadområdet i Kabul där en spansk polis dödades och flera skadades, uppger en afghansk tjänsteman.

De utdragna stridigheterna fick ett slut efter flera timmar. Efter att skottsalvor och explosioner hördes till och från under natten kunde afghanska säkerhetsstyrkor slutligen bekräfta att angriparna dödats.

Attacken började med att det först inträffade en explosion sent på fredagseftermiddagen lokal tid nära ett gästhus vid spanska ambassaden där utlänningar brukar vistas.

"Kriget fortsätter"

Sedan gick minst tre beväpnade män in på det spanska ambassadområdet i Kabul och öppnade eld. En spansk polis dödades och minst åtta afghaner skadades och vårdas nu på sjukhus.

Talibaner tog på sig ansvaret för attacken. På Twitter säger de via talesman Zahibullah Mujahid att "kriget fortsätter i gott tempo".

Enligt talibanernas talesman var attacken riktad mot "en invaderares gästhus".

Okänt antal angripare

En poliskälla uppgav enligt Reuters att minst tre gärningsmän deltog i attacken i ambassadområdet. Afghanska säkerhetskällor sade senare att minst sju gärningsmän ingick i gruppen.

Den svenska ambassaden ligger omkring två kilometer från diplomatkvarteret där attacken ägde rum.

Tidigare i veckan belägrade talibaner flygplatsen i Kandahar i 27 timmar. Minst 50 personer dödades i den attacken.

Den spanska internationella insatsen i Afghanistan inleddes 2002 och omfattade som mest 1 500 personer i tjänst samtidigt. Ett 100-tal militärer har dött i strider och attentat.

För närvarande finns bara 21 militärer kvar i ett Natohögkvarter i Kabul. De är rådgivare till den afghanska armén.