Sport

Ankersens dubbel bakom IFK-seger

Göteborgs Jakob Ankersen (nummer 9 i mitten) jublar med lagkamraterna efter sitt 2-4 mål.
Göteborgs Jakob Ankersen (nummer 9 i mitten) jublar med lagkamraterna efter sitt 2-4 mål.

Jakob Ankersen blev utskälld av coachen inför öppen ridå i förra matchen. De orden tog han på rätt sätt mot Gefle där 25-åringen var inblandad i fyra av de sex målen.– Man kan säga att jag fick fokus på fotbollen istället för sånt som jag inte kan påverka. I dag fokuserade jag på det jag själv kan göra, säger IFK Göteborgs segerdirigent efter 6–2 på Gavlevallen.

Det var en diskussion med domaren och en varning för snack som fick Jörgen Lennartsson att öppet visa sitt mittnöje med yttermittfältaren mot Malmö senast.

Mot Gefle var det gladare miner och redan efter tio minuter kom första kvittot på att fokus låg rätt då dansken lyfte in en boll i Gefles box där Tobias Hysén kom framrusande men där det i stället var en av Gävlelagets backar som styrde in kvällens första mål i egen bur.

– Det var ett försök på mål men det blev bara att jag bombade in bollen. Sedan vet man att saker kan hända där, så det målet ökade på mitt självförtroende. En halvassist kan man kalla det, säger Ankersen och fyrar av ett brett leende trots en stor ispåse på en värkande fot.

Två Williams-mål förgäves

Så har han skäl att vara glad också även om Dioh Williams för en kort stund såg ut att fixa årets rån med två snygga mål till 1–1 och 2–1 kort före halvtidsvilan.

– Fast vi hade ändå känslan av att vi hade allt. Gefle hade två chanser och gör två mål – snygga mål också – sedan i andra halvlek gick vi bara ut och körde. Och hängde av dem, säger Ankersen.

Och som IFK Göteborg hängde av hemmalaget, inte minst genom Ankersens två första mål för säsongen, båda inom loppet av en dryg minut (2–3 och 2–4) med tjugo minuter kvar av andra halvlek.

– Två mål på en minut! Det har jag aldrig gjort tidigare. Det var två väldigt fina mål också så jag tänkte att matchen är slut. Nu är det bara att njuta av avslutningen och av att lira fotboll. Vi kan vara väldigt nöjda med den här segern.

TT: Extra viktigt med en så klar seger efter den avbrutna matchen?

– Absolut. Vi tror att vi kommer förlora den matchen så det var otroligt viktigt att inte få tre förluster på rad. Serien är så jämn att man måste ta poäng i alla matcher om man vill vinna Allsvenskan, som vi hoppas vi kan göra i alla fall, säger Jakob Ankersen.

Dåligt anfallsspel

Gefle?

Är ett lag där spelet och självförtroendet är i spillror.

Visst finns ljuspunkter som Dioh Williams.

Men anfallsspelet fortsätter att lysa med sin frånvaro och när inte ens adelsmärket – ett solitt försvar – står pall utan för andra matchen i rad rämnar totalt, ja då finns det mycket för Gefletränaren Roger Sandberg att fundera på.