Nöje Musik TV Melodifestivalen 2016

Anna Book varnar för "känslobomb"

Anna Book firar 30-årsjubileum i Melodifestivalen och ställer upp med en låt som känns "helt rätt". "Jag står för den till 100 procent och det är så jäkla skönt", säger hon.
Anna Book firar 30-årsjubileum i Melodifestivalen och ställer upp med en låt som känns "helt rätt". "Jag står för den till 100 procent och det är så jäkla skönt", säger hon.

Anna Book gör comeback i Melodifestivalen. På lördag tävlar hon i Göteborg med Camilla Läckberg-skrivna "Himmel för två". – Det spelar ingen roll hur det går men jag kommer så klart att bli skitledsen om jag inte går till final, säger Book till TT.

När årets Melodifestival drar i gång i helgen står en riktig schlagerikon på scen. Anna Book ställer upp i tävlingen för fjärde gången – 30 år efter att hon slog igenom stort med "ABC".

De kommande dagarna har hon och de andra deltagarna ett fullspäckat schema med repetitioner, intervjuer och fester.

– Man känner att man lever, men för mig är det mest pirrigt och förväntansfullt. Jag känner inte så mycket press och det här negativa. Det är naturligtvis mycket hårt jobb, men med min erfarenhet har jag lärt mig att njuta i stunden och ha kul, säger Anna Book.

"Det här är jag"

Hon ser fram emot årets schlagercirkus – inte minst eftersom hon, för första gången sedan debuten, tycker att hon har ett bidrag som känns helt rätt.

– Det känns som Anna Book men en annan Anna Book som är mitt i livet, mår bra och äntligen får göra en låt där hon känner att "det här är jag". Det är så jäkla skönt att ha den känslan, säger hon.

Bidraget, "Himmel för två", har en text som är skriven av Camilla Läckberg. Anna Book valde själv att kontakta deckardrottningen när den ursprungliga engelska texten skulle bytas ut till något på svenska.

– Det är verkligen en låt som säger att man ska vara stolt över den man är, tro på sig själv och älska den man vill. Det kommer att vara mycket känslor, vill man inte ha en känslobomb så får man hålla sig borta, säger hon.

Glitter och glamour

De senaste åren har Melodifestivalen gått i mer modern musikalisk inriktning – Ace Wilders "Busy doin' nothin'", som kom tvåa 2014, och Måns Zelmerlöw, som ju vann Eurovision Song Contest i fjol, är två tydliga exempel.

Anna Book känner dock inget behov av att förnya sig.

– För mig är det inte viktigt att det ska låta 2016. Det viktiga för mig är att folk ska känna att det är äkta, säger hon.

Musikaliskt sett går således "Himmel för två" åt ett mer klassiskt schlagerhåll.

– Glad och härlig discopopschlager! Jag är fortfarande i det traditionella schlagerfacket. Men om man hoppas på en ny "Samba sambero" tror jag att man kommer att bli besviken, för det är det inte, säger Anna Book.

Hon medger att motståndet i Göteborg är tuffast möjliga men tror och hoppas att låten och scenshowen ska räcka hela vägen till finalen i Stockholm i mars.

– Jag tror att jag kommer att vara en av dem som glittrar mest i år. Det kommer att bli show, glitter, rosa och schlagerglamour i tre minuter, från början till slut. Boom! Mer behövs inte, säger Anna Book.

Janerik Henriksson/TT
Anna Book repar just nu för fullt inför Melodifestivalen. I klädpåsen hänger scenkläderna som hon ska bära i lördagens deltävling. "Jag kan säga att jag tror jag kommer att vara en av dem som glittrar mest i årets Melodifestival så får du tolka det som du vill", säger hon.
Janerik Henriksson/TT
Anna Book gör sig redo för repetition – med handen lindad i bandage. "Det är bara för att jag varit klantig, det är inget som kommer att stoppa mig på lördag", säger hon.
Janerik Henriksson/TT
När Melodifestivalens första deltävling avgörs i helgen lovar Anna Book att hon ska glittra – till och med hennes galgar är pimpade inför schlagerfesten.
Janerik Henriksson/TT
Anna Book säger att hon är "mognare, tryggare och gladare" än tidigare. "Det enda som är samma är att jag är den här otroliga känslomänniskan som så lätt kan börja gråta", säger hon.
SVT
Samir & Viktor. Pressbild.
SVT
Pernilla Andersson. Pressbild.
SVT
Mimi Werner. Pressbild.
SVT
Albin & Mattias. Pressbild.
SVT
Anna Book. Pressbild.
SVT
Robin Bengtsson. Pressbild.
SVT
Ace Wilder. Pressbild.