Sport

Anpassad träning bakom Latifis succé

MMA-fajtern Ilir Latifi möter amerikanen Gian Villante i Las Vegas natt till söndag svensk tid.
MMA-fajtern Ilir Latifi möter amerikanen Gian Villante i Las Vegas natt till söndag svensk tid.

Träningarna är anpassade efter Ilir Latifis förutsättningar.Ett upplägg som har gett resultat.– Han har utvecklats enormt mycket, säger tränaren Selman Berisha inför UFC-svenskens möte med Gian Villante i Las Vegas natt till söndag svensk tid.

Segern mot Sean O'Connell handlade inte om en explosiv högerkrok som svingades i väg på måfå.

Varenda detalj i Ilir Latifis agerande mot amerikanen var intränad sedan länge.

Svensken visste att O'Connell ofta sänkte sin vänster och att ett steg till höger skulle resultera i att motståndare, bara för en kort stund, slappnade av.

Det var precis vad som hände i Boston.

Steget togs, handen sänktes – och öppningen visade sig.

Pang.

Allt var över på 30 sekunder.

– Ilir gör det jag vill att han ska göra. Han är mer avslappnad, och det måste man vara när man fajtas, säger tränaren Selman Berisha.

– Nu kan jag se allt vi har jobbat med och han utvecklas hela tiden. Det syns även på matcherna.

"Panik"

Vägen dit har varit lång. Berishas och Latifis samarbete inleddes för sju år sedan och då handlade det mycket om att få UFC-fajtern att förstå fördelen av att se vad som händer genom att hålla avstånd i stället för att hela tiden försöka komma in på livet på sin motståndare.

– När jag började träna Ilir hade han bara gått några få MMA-matcher. Han är ju brottare i grunden och i de tre första matcherna som vi hade var han väldigt aggressiv, vilket många kanske tyckte var roligt att se på. Men för mig var aggressiviteten panik, och den kom från osäkerhet i hans stående, säger Berisha.

Första åren tillsammans handlade därmed om grunderna; blicken, snabbheten, rörelserna, tajmingen, fotarbetet, vinklarna. När träningen sedan utvecklades var det med delar som var anpassade efter Latifis förutsättningar.

– I fajting kan inte all träning vara lika för alla. En har korta armar, en är explosiv, en är lång... Där tror jag många tränare gör fel när de använder sig av samma tekniker till alla. Jag försöker titta på vilken teknik som passar bäst för varje individ, säger Berisha.

"Inte hundra slag"

För Ilir Latifi har det individbaserade upplägget gett resultat.

Fyra av hans fem senaste matcher har resulterat i vinster redan i första ronden.

– Kan jag fajtas på en nivå där jag använder mindre energi så är det bättre, och det är det jag hela tiden försöker göra. Min fajtingstil är väldigt energikrävande i och med att jag är explosiv. Jag är även kompakt och snabb, och det kräver att jag alltid är i toppform. Kombinera det med känsla och tajming så finns det ingen som kan slå mig, säger Latifi.

– Man behöver inte slå hundra slag. Det räcker med få slag om man träffar bra.

Resultatet är häpnadsväckande.

Han behövde bara 30 sekunder mot Sean O'Connell. 56 mot Hans Stringer. 2.07 mot Chris Dempsey. 3.02 mot Cyrille Diabate.

Nu ställs svensken mot amerikanen Gian Villante i Las Vegas.

Dags för en ny snabb seger?

– Hittar jag luckan för avslut så kommer jag att gå för det. Men det viktigaste är att inte låta honom känna sig bekväm, så att han kommer i gång med sin fajting, säger Ilir Latifi.