Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Ansökningsmiss drabbar asylboenden

Tusentals asylsökande kan tvingas flytta då deras asylboenden har missat att skicka in en lagfart till Migrationsverkets upphandling. Arkivbild.
Tusentals asylsökande kan tvingas flytta då deras asylboenden har missat att skicka in en lagfart till Migrationsverkets upphandling. Arkivbild.

Många asylboenden har missat att skicka med en lagfart i sitt anbud till Migrationsverkets jätteupphandling. Det gör att de har diskvalificerats, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Ungefär 140 boenden har gjort samma misstag och kan tvingas stänga ner sina verksamheter vilket kan få till följd att tusentals asylsökande kan tvingas flytta.

– Det går inte att överblicka. Att flytta alla som är här nu tror jag inte är genomförbart utan kaos och katastrof, säger Erik Persson, som driver ett asylboende i Söderhamn som har missat att skicka in lagfarten, till Ekot.

Han och flera andra som har diskvalificerats har överklagat till Förvaltningsrätten eftersom de anser att kravet på lagfart var otydligt formulerat.

Migrationsverket anser sig inte ha anledning till att se över diskvalificeringarna.

– Det är deras problem egentligen, det står tydligt "Lagfart ska bifogas vid anbudet" och kan man inte klara det så är det tråkigt för dem. Vi klarar oss ändå. Vi har många nya intressanta anbud och vi har kvar många bra anläggningar ändå, säger Björn Jacobsson, tillförordnad enhetschef på Migrationsverkets boendeenhet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset