Teknik Nyheter Världen

Apple vägrar hjälpa myndigheterna

Det amerikanska justitiedepartementet kräver att Apple ska hjälpa dem med att låsa upp en Iphone 5s.
Det amerikanska justitiedepartementet kräver att Apple ska hjälpa dem med att låsa upp en Iphone 5s.

Det amerikanska justitiedepartementet kräver än en gång att Apple hjälper till med att låsa upp en Iphone. Denna gång rör det sig om ett drogfall i New York. IT-jätten menar att myndigheterna inte har kunnat bevisa att de behöver företagets hjälp.

En federal domstol i New York kom i februari fram till att Apple inte behövde hjälpa myndigheterna att få tillgång till bilder, meddelanden och annan data i den aktuella telefonen, vilket ledde till att justitiedepartementet överklagade.

Apple skriver i ett uttalande att regeringen "fullständigt har misslyckats med att bevisa att Apples hjälp i det här fallet är nödvändigt".

Konflikten liknar den mellan FBI och Apple i Kalifornien. Det slutade med att FBI betalade professionella hackare att låsa upp en Iphone som tillhörde Syed Farook som tillsammans med sin hustru Tahfeen Malik sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december förra året.

Myndigheterna försökte då tvinga Apple att öppna telefonen, men Apple vägrade och sa att det skulle innebära att de skapade en bakdörr som skulle ge myndigheterna tillgång till innehållet i miljontals telefoner.

Enligt ett uttalande från Justitiedepartementet har Apple hjälp myndigheterna att låsa upp Iphones i ett 70-tal fall tidigare.