Nyheter Ekonomi Världen Sverige Sverige-topp

Arbetsförmedlingen kräver mer

GD Mikael Sjöberg listar i en ny debattartikel förutsättningarna för att klara en framgångsrik etablering av nyanlända. Arkivbild.
GD Mikael Sjöberg listar i en ny debattartikel förutsättningarna för att klara en framgångsrik etablering av nyanlända. Arkivbild.

Arbetsförmedlingen lämnar i dag en ny utgiftsprognos till regeringen och räknar i flyktingkrisens spår med att under 2016 ta emot drygt 37 000 nya deltagare i det tvååriga etableringsuppdraget, som förbereder nyanländas väg in på arbetsmarknaden.

Nästa år tillkommer drygt 53 000 personer och året efter 59 000 nya deltagare.

Men för att klara en framgångsrik etablering krävs fler bostäder, kortade handläggningstider i asylärenden, kraftfulla satsningar på vuxenutbildning och reformer på arbetsmarknaden, skriver generaldirektör Mikael Sjöberg på DN Debatt. Arbetsförmedlingen satsar också stort på att utveckla samverkansförmågan med kommuner och näringslivet lokalt.

Han förutsätter också att Arbetsförmedlingen får ökade resurser, och vill se att anslaget ökar, från 21 000 kronor till 31 000 kronor per deltagare.

"Det totala förvaltningsanslaget för i år är 1,4 miljarder kronor och behöver öka till 2,4 miljarder nästa år och 3,1 miljarder år 2018", skriver Mikael Sjöberg.