Sport

Aregawi får vänta på domen

Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Abeba Aregawi riskerar fyra års avstängning.Men domen dröjer och straffet kan bli annat. Riksidrottsförbundets dopningskommission väntar på riktlinjer från antidopningsbyrån Wada.

Frågetecken kring hur länge det sedan 1 januari förbjudna medlet meldonium kan finnas kvar i kroppen har ställt till det i många av de fall med meldoniumdopade idrottare som avslöjats i många idrotter och över stora delar av världen. Många hävdar nu att de fått i sig medlet före nyår, innan det förbjöds.

Flertalet av namnen på de långt över hundra avslöjade idrottarna är ryska.

Ett är svenskt. Och hur länge medeldistansstjärnan Abeba Aregawi får vänta på sin dom efter att i januari ha lämnat ett positivt prov med spår av meldonium är ännu oklart.

Dopningskommissionen har efter ett möte i måndags vänt sig till Wada för att få reda på hur organisationen ställer sig till två egna utredningar om halveringstiden för meldonium när det finns ett flertal andra studier, varav några mycket vederhäftiga, som visar att substansen stannar i kroppen två till fyra dagar.

Vad vill Wada?

En viktigare följdfråga är hur Wada ställer sig i straffrågan. Svenska dopningskommissionen vill inte välja en väg som inte Wada angett.

– Ärendet kan delas upp i två delar. Det ena är ansvarsfrågan, att substansen de facto fanns i utövarens prov, säger Tommy Forsgren, handläggare på Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning.

– Men sedan är det påföljdsfrågan och där skulle man kunna tänka sig att diskussionen kring vilken avsikt idrottsutövaren, i det här fallet Aregawi, hade med intaget. Det kan vara relaterat till tidpunkten och det kan påverka eventuella påföljdsyrkanden.

Ingen tidsgräns

Mediauppgifter gör gällande att det kan dröja till september innan Wada har satt ner foten. Så länge vill inte dopningskommissionen vänta.

– Självklart kan man inte hålla idrottsutövaren på halster hur länge som helst, säger Tommy Forsgren.

– Det finns ingen tidsgräns uttryckt i dagar eller veckor, men det finns ju underliggande i regelverket att det kommer till avgörande så snart som möjligt, inte minst då den aktive är tillfälligt avstängd.

Läs också