Sport

Aregawi "i chock" efter beskedet

Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Abeba Aregawi bröt samman när hon fick beskedet om det positiva dopningsprovet.Hennes manager fruktar att karriären är över.– Om B-provet är positivt är det inte så mycket att prata om. Då har hon ingen framtid inom friidrotten, säger Valentijn Trouw.

Abeba Aregawi dopningstestades utom tävlan i Etiopien i mitten av januari.

Resultatet av provet, som innehöll den sedan årsskiftet förbjudna substansen meldonium, meddelades Svenska friidrottsförbundet och Aregawis agentur i Nederländerna, Global Sports Communication.

Managern Valentijn Trouw gav beskedet till Aregawi per telefon.

– Abeba blev fullständigt... överraskad är inte rätta ordet. Hon var i chock. Vi hade ingen riktig konversation efter att jag gett henne beskedet. Hon bara grät, säger Trouw till TT.

Trouw har pratat med Aregawi igen men den svenska världsstjärnan på 1 500 meter, VM-guldmedaljör i Moskva 2013, har inte kunnat förklara det positiva provet.

– Hon säger att hon inte har träffat någon läkare. Hon har ingen aning om hur hon har fått i sig preparatet.

"Svårt att döma"

TT: Är ni besvikna på henne?

– Mer förvirrade än besvikna. Å ena sidan har vi ett positivt dopningstest. Det är verkligheten, ett faktum. Å andra sidan har vi Abeba som inte har hört talas om den här substansen. Jag är besviken över hela situationen men det är svårt att döma. Vi behöver mer fakta och får vänta på analysen av B-provet innan vi vet vad som händer härnäst.

TT: Kommer ni att fortsätta arbeta med henne?

– Om B-provet är positivt är det inte så mycket att prata om. Då har hon ingen framtid inom friidrotten. Men hur det än går hoppas jag att Abeba i framtiden kan hitta en balans i livet, och det har inget med oss som managementbolag att göra.

Regelbunden kontakt

Abeba Aregawi har sin träningsbas i Etiopien och den svenska landslagsledningen har under perioder haft liten eller ingen insyn i hennes vardag. Valentijn Trouw har haft regelbunden kontakt med henne, men inte "på daglig basis".

Han vet inte om Aregawi känt sig pressad av det senaste årets, med hennes mått mätt, magra resultat eller av personer i hennes närhet.

– Det skulle kunna vara så men det är bara spekulationer. Det är en fråga man måste ställa till Abeba, säger Trouw.

TT: Känner ni något som helst ansvar för situationen?

– Det är klart att det är en fråga man ställer sig. Kunde vi ha gjort något annorlunda? Kunde vi ha gjort något för att undvika det här? Men vi är noga med att informera våra idrottare om deras ansvar, om vilka procedurer de ska följa om de blir sjuka, måste träffa läkare eller behöver ta medicin.