Sport

Aregawi – lika hyllad som omstridd

Det var då. Abeba Aregawi anländer till Arlanda efter VM-guldet på 1 500 meter i Moskva sommaren 2013. Nu är hon dopningsmisstänkt och avstängd.
Det var då. Abeba Aregawi anländer till Arlanda efter VM-guldet på 1 500 meter i Moskva sommaren 2013. Nu är hon dopningsmisstänkt och avstängd.

Två VM- och ett EM-guld.Det har varit Abeba Aregawis främsta bidrag till svensk friidrott.Men framgångarna på löparbanorna har kantats av misstankar om skenäktenskap, oklarheter kring var hon bor och skattefusk.

Aregawi är än så länge enbart misstänkt för dopning, men att ett A-prov påvisar en dopningsklassad substans i kroppen brukar gärna följas av ett B-prov med samma resultat. Det provet är nu på analys och medeldistanslöparen är tills vidare avstängd.

Inom en smal krets i svensk friidrott har dopningsmisstankarna mot Aregawi varit kända en tid, men på måndagskvällen lyfte förbundet till slut på locket till vad som kan utvecklas till den största dopningsskandalen sedan Ludmila Engqvist avslöjades 2001.

Aregawi började tävla för Sverige 2012 sedan hon fått sitt svenska medborgarskap den 28 juni det året. Det gjorde det möjligt för henne att delta i OS i London under svensk flagg men hon valde att ställa upp för Etiopien. Enligt hennes dåvarande make Henok Weldegebriel hade Aregawi fått ta emot hot och även blivit utsatt för utpressning om hon inte tävlade för sitt gamla hemland.

I friidrottskretsar tisslades och tasslades det samtidigt om att Aregawi och Henok Weldegebriel ingått ett skenäktenskap för att göra det smidigare att bli svensk medborgare.

Båda förnekade det hela.

I september 2013 trädde de fram i Dagens Nyheter och förnekade allt. Vad de inte berättade var att de då redan varit skilda i fyra månader.

I förra veckan avslöjade Expressen nya graverande uppgifter. Enligt tidningen lämnade hon bland annat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap. Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt hennes klubb Hammarby tidigare sagt offentligt.

Enligt Skatteverket redovisade Aregawi inte några inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer mellan 2011 och 2013 och ska betala drygt 11 000 kronor i skattetillägg.

Läs också