Sport Sport-topp

Aregawi: "Trodde det var vitaminer"

Abeba Aregawi. Arkivbild
Abeba Aregawi. Arkivbild

Även Abeba Aregawis B-prov var positivt. Hon riskerar därmed fyra års internationell avstängning och åtta år av Svenska friidrottsförbundet.I ett uttalande säger Aregawi att hon trodde tabletterna hon tog var vitaminer.

Aregawis agent Jos Hermens sade på onsdagen till SVT på plats vid dopningslaboratoriet i Lausanne, Schweiz, att även B-provet innehöll spår av den förbjudna substansen meldonium.

Svenska friidrottsförbundet bekräftade senare att man fått besked om att B-provet var positivt. Därmed är Aregawi fortsatt avstängd tills vidare och ärendet tas nu över av den svenska dopningskommissionen och det kan dröja månader innan löparstjärnan får sitt straff.

Den 1 januari ändrade den internationella antidopningsbyrån Wada den maximala avstängningen för preparatet som det i Aregawis fall från två till fyra år.

Svenska friidrottsförbundet har sedan en tid policyn att dubblera dopningsavstängningar. De skulle alltså innebära att Aregawi kan bli avstängd i åtta år.

– Vi visste om att Wada skulle ändra strafftiden till fyra år när vi tog policybeslutet, säger Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till TT.

Aregawi kommenterar

Abeba Aregawi var med sin agent med vid dopningslaboratoriet i Lausanne då uppgifterna om den positiva B-analysen kom och kommenterar för första gången i Svenska friidrottsförbundets pressmeddelande hur hon fått i sig meldonium, som blev dopningsklassat vid årsskiftet:

"Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera. Idag har jag också haft ett möte med IAAF som jag till fullo vill samarbeta med. Jag vill härmed be om ursäkt till hela idrottsrörelsen i allmänhet och Svensk Friidrott, SOK, min klubb Hammarby, mina managers och tränare i synnerhet och alla de som stöttat mig under åren. De har alla varit en stor hjälp och ett stort stöd för mig och jag förstår att jag nu har sårat dem och gjort dem besvikna. Jag kommer nu att fokusera på att samarbeta med IAAF och de berörda partnerna", säger hon.

Stefan Olsson uppger att han inte själv talat med Aregawi, utan att hennes uttalande kommer via agenten.

– Det är glädjande att Abeba nu väljer att samarbeta med IAAF i det här ärendet vilket också varit vår ambition i våra kontakter med henne, säger Olsson.

Möte med IAAF

Löparstjärnan också suttit i ett möte med Internationella friidrottsförbundet IAAF under onsdagen.

– Hon gav information om vad som hänt, säger agenten Jos Hermens till SVT.

– Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst, Turkmenistan. En av dessa läkare har redan blivit arresterad i Addis Abeba och är redan i fängelse, säger agenten Jos Hermens till SVT.

Svensk Friidrott arbetar nu med ett åtgärdsprogram för att ytterligare stärka antidopingarbetet vilket kommer att presenteras tillsammans med mer information om det aktuella fallet vid en presskonferens på torsdagen.