Nöje Musik TV

Armenien straffas för flaggviftning

Armeniens Iveta Mukutjian.
Armeniens Iveta Mukutjian.

Armenien kommer att straffas för flaggviftandet i Eurovision Song Contest, säger tävlingens arrangör. Landet ambassadör tonar dock ned händelsen. – Det har fått alldeles för stora proportioner, säger Artak Apitonian till TT.

Armeniens sångerska Iveta Mukutjian viftade med en flagga från Nagorno-Karabach i direktsänd tv under Eurovision Song Contest på tisdag.

Flaggviftandet har skadat Eurovisions varumärke, slår arrangören EBU fast i ett uttalande på sin Facebook-sida. Området Nagorno-Karabach är omstritt och tilltaget innebär ett brott mot tävlingens regler.

Nu hotas Armenien att uteslutas från finalen på lördag om de begår fler regelbrott. De kommer även att bestraffas för flaggviftandet. I juni ska organisationen och Eurovisions högsta beslutande organ, referensgruppen, bestämma vad det kommer innebära.

Azerbajdzjans ambassadör i Stockholm, Adish Mammadov, välkomnar EBU:s krafttag mot Armenien, och instämmer i åsikten att tilltaget har skadat tävlingen.

"Eurovision Song Contest försöker främja vänskap och fredlig samexistens och bör inte vara en arena för politiska shower. De borde särskilt inte tillåta ett land som ockuperar att föra fram sin politiska propaganda", säger ambassadören i en skriftlig kommentar till TT.

"Behöver fred"

Men enligt Armeniens ambassadör i Sverige, Artak Apitonian, är händelseutvecklingen som "en storm i ett vattenglas".

– Jag förstår att vissa vill se detta som ett politiskt ställningstalande men hon försökte höja rösten för mänskliga rättigheter och ge konflikten uppmärksamhet. Väldigt många har dött i striderna och många av dem är väldigt unga. Hon vill bara visa att vi behöver fred, säger han till TT.

Dessutom anser han att EBU:s lista över vilka flaggor som varit tillåtna varit oklar.

– EBU har förbjudit flaggor och sedan backat och sedan gjort oklara regler av vilka flaggor som får användas, säger Apitonian.

Artistisk frihet

TT: Men hon måste ha förstått att det kan vara provokativt att visa flaggan?

– Vad som är provokativt är olika för alla. Vi måste tillåta stor artistisk frihet, säger han och tillägger att även det svenska numret i showen som gav uppmärksamhet till den pågående flyktingkrisen är ett politiskt ställningstagande.

– Mellannumret som handlade om migration – är inte det av politisk natur? Jo verkligen.

En medlem i den azeriska delegationen reagerade starkt på händelsen och höll under gårdagen ett brandtal som gick ut på att Nagorno-Karabach tillhör Azerbajdzjan

– Han gjorde ett politiskt ställningstagande och jag hoppas att EBU nu även överväger deras uppträdande, säger Apitonian.

Under upptakten till Eurovision i Stockholm riktades kritik mot tävlingens arrangör EBU sedan en lista över tillåtna och förbjudna flaggor läckt till pressen. EBU ändrade då sin flaggpolicy så att till exempel den samiska flaggan blev godkänd. Armenien och Azerbajdzjan befinner sig sedan flera år i en väpnad konflikt om Nagorno-Karabach och flaggan får därför inte visas i sändningarna från Eurovision.

Maja Suslin/TT
Azerbajdzjans sångerska Samra vid presskonferensen efter första semifinalen av Eurovision Song Contest.