Sport Sport-topp

Asllani: "Kände mig delaktig"

Kosovare Asllani mot Polskan Paulina Dudek i torsdagens EM-kval match mellan Polen och Sverige.
Kosovare Asllani mot Polskan Paulina Dudek i torsdagens EM-kval match mellan Polen och Sverige.

Första landskampen på knappt ett år – och mål direkt.Kosovare Asllani var en av målskyttarna i Sveriges komfortabla 4–0-seger mot Polen i EM-kvalet.– Jag kände mig delaktig i spelet och fick göra mål, säger hon till TT.

Det var landslagscomebackernas afton i damlandslagets EM-kvalmatch i den svåruttalade polska staden Lodz.

För ingen av de svenska målskyttarna i matchen fanns med från start i 3–0-segern mot Slovakien i april.

Mittbacken Amanda Ilestedt nickade dit 1–0 i– den 40:e matchminuten efter en hörna från vänsterbacken Magdalena Ericsson. Ilestedt tvingades avbryta landslägret i Göteborg i januari. I sin återkomst gav 23-åringen Sverige en halvtidsledning på LKS-stadion.

Men ledningen borde ha varit större än ett mål.

– Vi har faktiskt skällt lite i pausen, sade assisterande förbundskapten Lilie Persson till TV12 inför den andra halvleken.

Schelin bröt måltorka

Då blev det också utdelning. Stormålskytten Lotta Schelin, som gått mållös av planen i tre raka EM-kvalmatcher, tryckte dit 2–0 i den 60:e matchminuten, hennes 83:e mål i blågult.

Tio minuter senare gjorde Kosovare Asllani 3–0 efter en dråplig studs i Polens försvar, hennes första landslagsmål på över ett år.

26-åringens senaste landskamp var i VM i Kanada förra året. Sedan dess har hon varit bänkad eller petad av Pia Sundhage. Nu agerade hon som en av tre mittfältare i 4–3–3-uppställningen

– Jag har blivit inskolad i den positionen i Manchester City (klubblaget), säger Kosovare Asllani när TT når henne på telefon efter matchen.

Inbytte Fridolina Rolfö fastställde slutresultatet till 4–0 för ett svenskt lag utan skadade innermittfältsstjärnan Caroline Seger och mittbacken Nilla Fischer som tackat nej av privata skäl.

– 4–0 borta mot Polen är ett bra resultat. Jag tycker vi spelade upp oss i andra halvlek, säger Asllani.

14–0 i målskillnad…

Sverige toppar EM-kvalgrupp 4 på maximala 15 poäng efter fem av åtta matcher och förkrossande 14–0 i målskillnad. Danmark gick senare på torsdagen upp som ny grupptvåa efter 4–0 hemma mot Slovakien. Danskorna är fem poäng efter Sverige. Gruppsegraren är direktkvalificerad till EM-slutspelet i Nederländerna nästa sommar.

På nationaldagen den 6 juni spelar Sverige nästa kvalmatch, hemma mot jumbon Moldavien på Gamla Ullevi i Göteborg. Det är oklart om Kosovare Asllani får chansen från start igen.

– Jag hoppas, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset