Sport Fotboll Sport-topp

Asllani petad ur landslaget

Kosovare Asllani. ARKIVBILD.
Kosovare Asllani. ARKIVBILD.

Sverige får klara sig utan Kosovare Asllani mot Skottland. Valet att lämna Paris kostade henne som väntat även landslagsplatsen.– Hon behöver hitta en ny klubb där hon gillar att spela, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Kosovare Asllani bröt i måndags proffskontraktet med Paris Saint-Germain. Det gör att hon inte heller finns med i landslagstruppen som möter Skottland den 26 januari. Matchen är den sista inför OS-kvalet i mars.

– Kosovare Asllani är en bra fotbollsspelare, men det gäller att hon ska visa det också. Hon har inte spelat så mycket fotboll på sista tiden och heller inte så bra fotboll, förklarar Pia Sundhage sitt val.

Asllani missade det första landslagslägret i höstas av familjeskäl och var sedan bänkad i EM-kvalet mot Danmark i oktober när Sundhage valde andra spelare i det nya 4–3–3-systemet.

Chanserna till fortsatt landslagsspel är dock inte borta, poängterar förbundskaptenen.

– Det jag hör om henne är att hon verkligen vill. Hamnar hon i en klubb där hon verkligen gillar att spela, då kommer hon att spela bra fotboll och då är jag den första som plockar ut henne.

Match inomhus

Matchen mot Skottland spelas i den nya inomhushallen i Göteborg. Det är sista chansen att finslipa spelet inför OS-kvalet mot Norge, Schweiz och Nederländerna och viktig inte minst eftersom förberedelsetiden inför själva OS-kvalet är extremt knapp.

Mellan avresan till Rotterdam den 28 februari och första matchen den 2 mars hinner landslaget med bara två träningar.

– När vi väl drar ner, då är det pang på rödbetan. Vi åker ner, har en förberedande träning, sedan gäller det att ta ut rätt lag, säger Pia Sundhage.

– Det vore gott om bitarna föll på plats mot Skottland, att vi spelar riktigt bra anfallsspel och ett säkert försvarsspel.

En debutant

Höstens EM-kvalmatcher gav några nya namn chansen att slå sig in i truppen. Bland dem får exempelvis Linköpings Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund, Göteborg, förtroendet på nytt mot Skottland. Dessutom är en debutant, Eskilstunamittfältaren Petra Andersson, uttagen.

Även spelsystemet 4–3–3, som fick ta över efter VM-misslyckandet i somras, får en ny chans.

– Det passar oss väl med så många duktiga forwards, inte minst eftersom vi kan få olika slags spel med olika forwards, säger Sundhage.

Thomas Johansson/TT
Förbundskapten Pia Sundhage presenterade i dag truppen till landskampen mot Skottland.