Sport Sport-topp

Asllani tillbaka i landslaget

Kosovare Asllani får en ny chans av Pia Sundhage. Arkivbild.
Kosovare Asllani får en ny chans av Pia Sundhage. Arkivbild.

Kosovare Asllani får en ny chans i landslaget efter att ha varit petad i de senaste samlingarna. Däremot saknas Nilla Fischer i truppen till de kommande EM-kvalmatcherna.– Jag är jätteglad att "Kosse" är tillbaka, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Kosovare Asllani har mest varit bänknötare i landslaget de senaste gångerna hon varit med och tappade sin plats helt när hon lämnade Paris Saint-Germain i fjol. Men efter bra insatser i nya klubblaget Manchester City får hon chansen på nytt.

Inte minst spelar Asllani på mittfältet i sitt nya klubblag, en position där konkurrensen är något mindre i landslaget.

– Hon har nu, efter de sista matcherna i PSG där hon inte blev uttagen, hamnat i en bra och positiv miljö, säger förbundskapten Pia Sundhage.

– Hon gillar att spela 4–3–3, spelar på mittfältet, offensivt, det har varit en kick för henne tror jag. Personligen är jag väldigt glad över att en så skicklig fotbollsspelare är tillbaka.

Ingen Fischer

Däremot saknas mittbacksveteranen Nilla Fischer.

– Hon har tackat nej den här gången av privata skäl, säger förbundskapten Pia Sundhage som i dag presenterade truppen till de kommande två EM-kvalmatcherna.

– Det är klart att det inte är bra. Men Nilla har presterat så mycket att hennes OS-plats inte hänger på detta.

Tuff konkurrens

Matcherna mot Polen, borta den 2 juni, och mot Slovakien i Göteborg den 6 juni, är Sveriges sista tävlingsmatcher inför OS i augusti. OS-truppen, som presenteras i slutet av juni, får bara innehålla 18 spelare och fyra reserver, vilket gör att konkurrensen blir tuff om platserna.

Utöver Asllani gör ett par andra spelare "comeback" efter skadefrånvaro: Eskilstunas Malin Diaz är tillbaka på mittfältet och Amanda Ilestedt, Rosengård, är med som mittback.

– Amanda Ilestedt har kämpat oerhört hårt. Glad att hon mäktar med att spela fotboll, hon har kämpat sig tillbaka, säger Sundhage.

Djurgårdsmittfältaren Emilia Appelqvist saknas på grund av skada.

– Jag hoppas att hon kan vara tillbaka till en OS-trupp, men det blir en kamp mot klockan, säger Sundhage.