Sport Nyheter Ekonomi

Asper inblandad i Panama-härva

Mattias Asper, här i Mjällby där han numera är assisterande tränare, skatteplanerade med hjälp av advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Arkivbild.
Mattias Asper, här i Mjällby där han numera är assisterande tränare, skatteplanerade med hjälp av advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Arkivbild.

Mattias Asper, före detta landslagsmålvakt i fotboll, fick hjälp att skatteplanera och placera pengar i ett brevlådeföretag i Bahamas.Det var 42-åringens dåvarande klubb, spanska Real Sociedad, som introducerade svensken för upplägget vilket administrerades av advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Sju utländska spelare i klubben i början av 2000-talet fick löner utbetalade genom offshorebolag, däribland Asper. Det skriver svt.se.

– Genom min klubb i Spanien hade vi en överenskommelse och sedan gjorde jag det som man skulle göra där nere, som var kutym, kan man säga, säger Asper till SVT.

Enligt dokument som SVT tagit del av hade Asper 300 000 pund, motsvarande 3,5 miljoner kronor med dagens växelkurs, placerade i bolaget.

Mattias Asper har utnyttjat möjligheten att göra en självrättelse. Den infördes av Skatteverket den 1 januari 2012 och innebär att en svensk som har utländska tillgångar kan föra hem dem till Sverige, deklarera och skatta för dem sex år tillbaka i tiden för att slippa eventuella påföljder som brottsanmälan eller skattetillägg.

– Jag gjorde en självrättelse för några år sedan. Man blir mer medveten ju äldre man blir. Jag ville vara rak och ärlig mot Sverige, säger Asper.

Medier världen över har arbetat ett år med över tio miljoner dokument som läckt från Mossack Fonseca.