Nyheter Sverige

Assangeåklagare orubbad av FN-besked

Wikileaksgrundaren Julian Assange med FN-panelens utlåtande. Arkivbild.
Wikileaksgrundaren Julian Assange med FN-panelens utlåtande. Arkivbild.

Överåklagare Marianne Ny tänker fortsätta förundersökningen mot Julian Assange, trots FN-panelens kritiska utlåtande.Statsminister Stefan Löfven säger att det är rättsväsendets sak att avgöra.

I en rapport i fredags konstaterade FN-gruppen UNWGAD att Assange var godtyckligt frihetsberövad och att häktning bör hävas. Men Marianne Ny låter sig inte rubbas av det.

"När det gäller rapporten som kom i förra veckan kan jag konstatera att den inte förändrar mina tidigare bedömningar i förundersökningen", meddelar Marianne Ny, som tidigare inte kommenterat FN-arbetsgruppen UNWGAD:s utlåtande.

Hon arbetar nu med en ny ansökan om att förhöra Assange på Ecuadors ambassad i London.

Ny framställan

En av Julian Assanges svenska advokater, Thomas Olsson, säger till TT att han inte vet hur Assange kommer att reagera på en ny framställan från Marianne Ny.

– Jag kan inte i dag svara på hur vi kommer att ställa oss. Vi måste nu värdera det här utifrån de nya omständigheter som uppstått efter FN-panelens utlåtande. Vi planerar inom kort att ha ett möte med Julian Assange. Men det finns naturligtvis inget som hindrar åklagaren att göra en sådan här framställan, säger Olsson till TT.

Rättsväsendet avgör

Assanges spanske advokat Baltasar Garzón sade i fredags efter FN-panelens besked att frågan om att förhöra Assange nu är överspelad.

– Jag vet inte exakt vad han menade och om det är förankrat hos Julian Assange, säger Thomas Olsson.

Statsminister Stefan Löfven tror inte att det kommer att påverka Sverige negativt om vi inte följer FN-panelens utslag om Assange, trots att Sverige brukar vilja hålla FN-fanan högt.

– Nej, det tror jag inte. Vi har ju ett rättsväsende som vi respekterar och det är de som avgör den frågan, säger Stefan Löfven till TT

ADAM IHSE / TT
Chefsåklagare Marianne Ny tänker lämna in en ny ansökan om att få förhöra Julian Assange. Arkivbild