Nyheter Sverige Sverige-topp

Assange överklagar häktningsbeslut

Assange har vistats på Ecuadors ambassad i London sedan 2012, för att undvika att bli förhörd om ett misstänkt sexualbrott i Sverige år 2010. Arkivbild.
Assange har vistats på Ecuadors ambassad i London sedan 2012, för att undvika att bli förhörd om ett misstänkt sexualbrott i Sverige år 2010. Arkivbild.

Wikileaksgrundaren Julian Assange överklagar Stockholms tingsrätts beslut om att inte ompröva att han ska vara fortsatt häktad.

En FN-panel drog i februari slutsatsen att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad och att det finns hälsorisker med att år efter år vistas på Ecuadors ambassad i London. Det är denna bedömning som beslutet att överklaga till Svea hovrätt vilar på.

– Åklagarsidans passivitet har medfört en oacceptabel fördröjning som även har konstaterats av FN:s arbetsgrupp, säger Thomas Olsson, en av Assanges svenska advokater, till TT.

Han uppger att Julian Assange under hela utredningstiden har erbjudit sig att ställa upp på ett förhör på ambassaden i London.

– Det erbjudandet har avfärdats av åklagaren utan någon motivering. Till följd av det har utredningen dragit ut orimligt långt på tiden, säger Thomas Olsson.

Hovrätten ska nu ta ställning till överklagandet. Tidigare har Stockholms tingsrätt bedömt att det inte finns skäl att ompröva häktningsbeslutet.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november samma år i sin frånvaro och tog 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad.

När Assange för två år sedan begärde en ny förhandling för att upphäva häktningsbeslutet drevs ärendet hela vägen till Högsta domstolen – som avslog överklagandet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset