Nyheter Sverige

Assistansersättningen ses över

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD), som är utbildad socionom, ska se över assistansersättningen. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD), som är utbildad socionom, ska se över assistansersättningen. Arkivbild.

Kostnaderna för assistansersättningen kan inte fortsätta öka som den hittills gjort. Nu sjösätter regeringen en utredning som ska se över den och lagen om stöd och service (LSS).

Uppdraget går till riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) som är socionom i botten. Det berättade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) vid en presskonferens.

Den främsta orsaken är den kraftiga kostnadsökning som skett de senaste tio åren, utan att så många fler har fått tillgång till reformen. Fram till 2006 kostade reformen cirka 15 miljarder per år och omfattade 14 000 personer. Förra året var kostnaden den dubbla, men omfattade bara 16 000 personer.

– Det är inte hållbart. Kostnadsökningen handlar alltså inte om att så många fler fått tillgång till reformen, utan om att antalet beviljade assistanstimmar ökat kraftigt, säger Åsa Regnér.

Översynen handlar dock inte om att färre ska få hjälp, utan om att utnyttja reformen mer effektivt, säger Désirée Pethrus.

– Utredningen handlar inte om att människor ska få det sämre, utan hur fler ska få del av reformen samtidigt som vi hittar en effektiv modell som sparar pengar, säger Désirée Pethrus.

Utredningen ska vara klar i oktober 2018.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset