Teknik Nyheter Ekonomi Världen

Astrofysikern: Byt ut astronauter mot robotar

Sluta skicka upp folk i rymden. Satsa på robotar i stället.En frän åsikt från Storbritanniens tyngsta kosmolog och astrofysiker.

– Rymdresor har blivit en äventyrssport. Rymdstationen hamnar bara i nyheterna när något går fel eller när Chris Hadfield spelar gitarr, säger Martin Rees till CNN.

Med den raljanta kommentaren syftar den brittiske forskningsprofilen på astronauten Hadfields tolkning av David Bowies "Space Oddity" från internationella rymdstationen ISS.

Rees ber europeiska rymdstyrelsen ESA att fortsättningsvis fokusera på att utforska rymden med robotar. Enligt honom är det inte längre kostnadseffektivt att hålla människor i rymden och inte heller till någon särskild fördel för vetenskapen.

– Rymdfärder bör överlämnas till äventyrare som är beredda att ta en högre risk, säger Rees och har privata bolag som SpaceX och Blue Origin i åtanke.

Naturligtvis får han mothugg från ESA. I ett uttalande till CNN skriver chefen David Parker att ESA anser att bemannade rymdfärder ger "utomordentligt värde för pengarna". Av ESA budget på 365 miljoner euro läggs bara runt sju procent på sådana rymdfärder, påpekar Parker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset