Teknik Nyheter Världen

Astronaut stel – men inte längre

Scott Kelly under presskonferensen i Houston i USA.
Scott Kelly under presskonferensen i Houston i USA.

Efter nära ett år i rymden säger astronauten Scott Kelly att han kämpar mot trötthet och känsliga muskler, men att han är tillbaka på samma längd som när han lämnade jorden.

När amerikanen Kelly i onsdags landade efter 340 dagar på den internationella rymdstationen ISS kom uppgifter om att han vuxit över fem centimeter i rymden. Men uppgifterna är överdrivna, enligt Kelly.

En av effekterna av total tyngdlöshet var att han tillfälligt fick en några centimeter längre ryggrad, men den sjönk tillbaka när han återvände till jorden och vätskan mellan ryggkotorna trycktes ut, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt tvillingbrodern Mark Kelly var bröderna lika långa igen när de fick krama om varandra.

Kellys rymduppdrag är en del av ett experiment för att studera vad som händer med kropp och själ under en längre rymdvistelse, inför en eventuell framtida resa till Mars. Hans resultat har jämförts med tvillingbroderns.

Scott Kelly sade vid en pressträff att han är väldigt stel i musklerna och har "väldigt, väldigt" känslig hud.

– Det känns nästan som det brinner när jag sitter, ligger eller går.

Kelly, som nyligen bar gorilladräkt i rymden för att skämta, berättade också att det första han fick att äta tillbaka på jorden var en banan.

– Det såg så gott ut. När jag ätit halva, förstod jag ironin.

Pat Sullivan/AP/TT
Scott Kelly (vänster) tillsammans med sin tvillingbror Mark innan en presskonferens om Scotts 340 dagar långa rymdvistelse.
Scott Kelly/AP/TT
Scott Kelly på en bild från Nasa när han fortfarande var på ISS. Arkivbild.