Nöje Musik

Astropol vill hålla över tid

Astropol – bestående av Smash, Bebban Stenborg och Björn Yttling – har redan kallats en supergrupp. "Det är ditt fel. Om du hade bildat ett band med bagaren här nere på gatan hade det varit en supergrupp. Du är en supergrupp", säger Smash till Björn.
Astropol – bestående av Smash, Bebban Stenborg och Björn Yttling – har redan kallats en supergrupp. "Det är ditt fel. Om du hade bildat ett band med bagaren här nere på gatan hade det varit en supergrupp. Du är en supergrupp", säger Smash till Björn.

Med medlemmar från Shout Out Louds och Peter Bjorn and John kallas Astropol redan för "supergrupp". Nu debuterar de med ett album fullt av klassiska poplåtar. – Det gör inget om det inte är supermodernt, säger Bebban Stenborg.

Grunden till Astropol började byggas för fyra år sedan när Björn Yttling och Smash, som inte vill skylta med sitt riktiga namn, bestämde sig för att göra låtar tillsammans. Tanken var att skriva till andra artister men de kom snabbt på att det vore roligare att göra något eget med materialet.

– Det var ingen som var särskilt intresserad heller, säger Björn Yttling.

I den vevan värvades Bebban Stenborg som sångerska till det nya bandet. Björn och Smash valde henne eftersom "Julia Roberts var upptagen".

Bebban spelar till vardags klaviatur och sjunger kör i popbandet Shout Out Louds.

– Jag har trivts väldigt bra med det, jag gillar att sjunga i bakgrunden. Jag har inte varit van vid att ha min röst längst fram men nu har jag vant mig och tycker att det är roligt, säger hon.

Tagit tid

På grund av medlemmarnas ordinarie karriärer har Astropols debutalbum "The spin we're in" vuxit fram långsamt. Inspelningarna har pågått under flera år.

– Vi hade fyra skivomslag innan vi hade gjort klart någon låt. Det var lite hybris. Vi har också bytt namn några gånger, säger Björn Yttling.

När väl bandets existens blev känd benämndes Astropol genast som en "supergrupp". Det är ett begrepp som medlemmarna inte är helt bekväma med.

– Det är lite som superlim, det tycker jag också är överskattat. Det är bara ett bra lim, säger Björn Yttling.

– Om normen för en supergrupp är Traveling Wilburys, det ska vara Roy Orbison, Bob Dylan, Tom Petty och en från Beatles, då kan man väl konstatera att det här inte är någon supergrupp, säger Smash.

Däremot är Astropol på det klara med att de är ett band och att det inte handlar om ett "projekt".

– Ett projekt är mer "okej, vi träffas, gör Brian Eno-musik och så släpps det inom en månad". Vi har harvat i fyra år utan att visa det för någon så skivan känns som en riktig debut, det känns sjukt kul, säger Björn Yttling.

"Klassiska låtar"

Målet var att "The spin we're in" skulle bli ett rejält album med riktiga låtar – det tycker Astropol att de har lyckats med.

– Det är ju verkligen klassiska låtar. Jag har känt att det finns ett sug efter det supermoderna, att ligga i framkant, och vi pratade om att vi inte orkar tänka så. Vi ville tänka på om låtarna var bra och skulle hålla över tid, säger Bebban Stenborg.

Astropol räknar med att göra fler skivor tillsammans. Huruvida de kommer att spela live är mer oklart.

– Vi söker inte upp vilka spelningar som helst, det är inte ett självändamål att spela live, säger Bebban Stenborg.

– Vi skulle kunna gå och kolla på någon annans spelning tillsammans, men det kanske inte räknas, säger Björn Yttling.

Jonas Ekströmer/TT
Medlemmarna i Astropol är erfarna men skivan "The spin we're in" känns ändå som en debut. "Det känns som en debut för man visste inte om det skulle bli en skiva, vi hade inte en klar bild av vad vi skulle släppa, säger Bebban Stenborg.
Jonas Ekströmer/TT
Astropol har aldrig repat och aldrig spelat live. "Vi är inget sådant där replokals-Borlängeband i och med att vi inte har repat någon gång", säger Björn Yttling.
Jonas Ekströmer/TT
Medlemmarna i Astropol är noga med att betona att de är ett band och inget "projekt". "Ett projekt gör man med någon man inte vill träffa igen, det är hela poängen. Poängen för oss är att träffas mer, om man träffas ofta och hänger då är det ett band", säger Björn Yttling.