Nyheter Världen

Asylsökande får åter röra sig fritt

Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug överväger åtstramningar. Arkivbild.
Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug överväger åtstramningar. Arkivbild.

Asylsökande vid Ankomstsenter Finnmark utanför norska Kirkenes får åter röra sig fritt. Polisen anser det inte längre nödvändigt att asylsökande ska ha en bestämd uppehållsplats som det beslutades i helgen.

– De är inte längre underställda några restriktioner, säger Tor Espen Haga, ledare för polisens utlänningsenhet i Kirkenes, till NTB.

Totalt 82 personer vid Ankomstsenter Finnmark greps i fredags, vilket innebar att de inte fick lämna centret. I söndags släpptes de mot att de skulle befinna sig på en bestämd uppehållsplats upp till en vecka.

– Vi ser det inte som nödvändigt eftersom vi har fått ett avtal med Ryssland om att vi kan skicka tillbaka dem. Vi vill inte pålägga dem onödiga restriktioner, säger Haga.

I lördags meddelade utrikesminister Børge Brende (Høyre) att Ryssland har stoppat norska asylreturer via Storskog i Finnmark av säkerhetsskäl.

Om regeringen anser det nödvändigt kan en nödparagraf införas för att göra det möjligt att avisa asylsökande som kommer över gränsen från Sverige, säger invandringsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) till NRK.

– Vi måste vara förberedda på det värsta. Vi kan inte ha en situation som Tyskland och Sverige befinner sig i och måste om det är nödvändigt strama åt mer, säger hon.