Nyheter Sverige

Asylsökande gick över Öresundsbron

Fem asylsökande har lyckats ta sig den livsfarliga vägen från Danmark till Sverige över Öresundsbron. Arkivbild.
Fem asylsökande har lyckats ta sig den livsfarliga vägen från Danmark till Sverige över Öresundsbron. Arkivbild.

För första gången har en grupp asylsökande lyckats gå från Danmark till Sverige via Öresundsbron. Gruppen, fem unga personer, tog sig över natten till den 12 maj.

Värmesensorer har tidigare satts upp i den långa järnvägs- och motorvägstunneln som inleder Öresundsförbindelsen från den danska sidan. Sensorerna gav utslag, men ungdomarna hittades först när de redan hunnit över till Sverige, rapporterar nyhetsbyrån News Øresund.

– Det var för första gången som man kom hela vägen igenom, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till nyhetsbyrån.

Personerna, som uppgav att de att de var under 18 år och ville ansöka om asyl, togs om hand och vidarebefordrades till Migrationsverket.

Hittills i år har över 55 försök att ta sig över bron till fots upptäckts. På Öresundsbrokonsortiet är man orolig över utvecklingen.

– Vi är väldigt bekymrade över det här. Vi håller på att se om det när något vi kan förbättra vad gäller belysningen eller övervakningen, säger Sanna Holmqvist, kommunikationschef på Öresundsbrokonsortiet, till News Øresund.

– Det värsta med detta är oron, det är människor som riskerar sina liv. Det sker flera gånger i veckan nu, det har ökat nu när sommaren börjar.

Läs också