Nyheter Världen

Aten vill ha miljarder till flyende

Beslutet från Österrike och en rad andra länder längs den så kallade "Balkan-rutten" att införa dagliga kvoter på hur många som släpps igenom har gjort att många flyktingar nu sitter fast vid byn Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Beslutet från Österrike och en rad andra länder längs den så kallade "Balkan-rutten" att införa dagliga kvoter på hur många som släpps igenom har gjort att många flyktingar nu sitter fast vid byn Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Grekland vill ha – och kommer att få – miljardhjälp från EU för att handskas med upp till 100 000 strandsatta flyktingar.Vid gränsen mot Makedonien växer oron för ett stängt Europa.

"Europa står på randen till en självframkallad humanitär kris", varnade FN:s flyktingorgan UNHCR på tisdagen, starkt oroat över bristen på vatten, mat och skydd för de tiotusentals asylsökande och migranter som fastnat i Grekland.

Att Österrike och en rad andra länder längs den så kallade Balkan-rutten infört dagliga kvoter på hur många som ska släppas igenom är på god väg att förvandla Grekland till ett flyktingläger. Regeringen i Aten har bett EU om motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor i nödhjälp för att ta hand om upp till 100 000 flyktingar i landet.

Samtidigt betonar man att det bara kan vara för tillfällig hjälp.

– Vi kan inte bära bördan av alla de flyktingar som kommer hit. . . Det här är tillfälliga åtgärder. Det måste till en permanent lösning om vart flyktingarna ska omfördelas, sade regeringens taleskvinna Olga Gerovassili på tisdagen, enligt AFP.

EU-miljarder

Pengar är också på väg. På onsdagen väntas EU-kommissionen lägga fram förslag som möjliggör EU-pengar till humanitära insatser i själva EU. Upp till 6,5 miljarder kronor över tre år ska därmed kunna läggas på flyktinghjälp i främst Grekland.

Även från EU-kommissionen och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk betonas dock att Grekland måste hjälpas även på annat sätt.

– Antalet migranter som anländer i Grekland ökar inte på grund av att de vill bosätta sig i Grekland, utan för att de hoppas kunna flytta vidare till andra europeiska länder, sade Tusk efter att ha träffat Österrikes förbundskansler Werner Faymann i Wien.

Fast utan pass

Tusk är ute på snabbturné längs flyktingrutten på Balkan inför nästa veckas toppmöte i Bryssel mellan EU:s stats- och regeringschefer och Turkiet. EU-länderna har redan utlovat mångmiljardhjälp till det turkiska flyktinghanterandet, men vill i gengäld se en tydlig minskning i inflödet av flyende från Turkiet till Grekland.

De som redan gjort resan över havet befinner sig under tiden i en allt mer oviss situation. I Idomeni vid grekisk-makedonska gränsen sitter 34-åriga Darin Ghazal fast med fyra barn. Hennes pass försvann i havet med hennes ryggsäck när båten de smugglades över på höll på att sjunka.

– Nu säger de att vi inte kommer över gränsen utan pass. Men var ska jag få ett nytt ifrån? Jag kan inte åka tillbaka till Syrien, säger Ghazal till tidningen The Washington Post.

Jacques Brinon
Donald Tusk tar en snabbtur till Österrike, Slovenien, Kroatien, Makedonien, Grekland och Turkiet för att diskutera flyktingkrisen. Arkivbild.