Nyheter Världen

Attentat leder till nya våldsdåd

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Arkivbild
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Arkivbild

Attentat som får stor uppmärksamhet inspirerar ofta till liknande dåd, enligt forskare. Men dåden är svåra att förebygga och den utlösande faktorn är ofta en kombination av ideologiska motiv, missnöje med samhället och psykiska problem.

Tyskland har drabbats av fyra spektakulära våldsdåd på en vecka. Flera av gärningsmännen hade psykiska problem och de kan ha blivit sporrade av varandra.

– Man kan nästan förutse att när det begås ett mycket uppmärksammat dåd, som slår igenom i medierna, så kan det utlösa liknande händelser som begås av människor som inte är psykiskt stabila, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet,

Inget impulsivt

Men även om spektakulära dåd "smittar" krävs det en rad förberedelser för att kunna genomföra ett attentat, till exempel skaffa vapen eller sätta ihop en sprängladdning.

– Man är motiverad och inte oerhört psykiskt sjuk och man har en kapacitet och förmåga att planera. Det är inget impulsivt, reaktivt – att man blir arg på någon i stunden, säger Marianne Kristiansson, överläkare vid Rättsmedicinalverket och professor vid Karolinska institutet.

Ofta skiljer man på ideologiskt motiverade våldsdåd, till exempel islamistisk terror, och handlingar som utförs av människor med psykiska störningar. Men riktigt så enkelt är det inte enligt Sarnecki.

– I själva verket är det är sällan antingen eller, men väldigt ofta både och. Du har både en ideologisk problematik och samtidigt en psykisk instabilitet, säger han.

Villiga offra livet

Genomför man ett våldsamt attentat, liknande det i München, är risken också stor att man själv stryker med. Det innebär att man måste "stänga av" den grundläggande mekanism som alla levande varelser har, nämligen att värna om sitt eget liv. Och det gör det svårt att förebygga sådana våldsdåd, anser Sarnecki.

Samtidigt är det få som är villiga att offra sitt liv i ett attentat där andra människor drabbas. De tillhör en väldigt liten grupp som ofta känner sig utanför, är missnöjda med samhället och vill få uppmärksamhet.

– Att ta livet av sig är oftast en ganska privat sak för de allra flesta, så man gör det inte på det här sättet, säger Marianne Kristiansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset