Nyheter Toppnyheter Världen

Australien anklagar flyktingar

Sedan 2013 tar Australien inte emot båtflyktingar. Arkivbild.
Sedan 2013 tar Australien inte emot båtflyktingar. Arkivbild.

Flyktingar på Nauru hittar på att de utsätts för övergrepp för att få komma till Australien, menar öns regering. Australien håller med, men människorättsgrupper menar att övergreppen i allra högsta grad är verkliga.

Under tisdagen twittrade den nauriska regeringen: "De flesta påståendena från flyktingar och deras förespråkare på Nauru är påhittade för att få komma till Australien. De så kallade 'rapporterna' är baserade på dessa påståenden #fakta".

Tweeten är enligt nyhetsbyrån AFP en reaktion på läckta detaljer om över 2 000 rapporterade fall av övergrepp, självskadebeteende och självmordsbenägenhet hos barn i de australiska flyktinganläggningarna på Nauru.

Sedan 2013 får inga asylsökande komma till Australien sjövägen. Istället skickas de till Nauru, världens minsta oberoende republik, eller ön Manus, som tillhör Papua Nya Guinea.

Australiens invandringsminister Peter Dutton är också skeptisk mot de läckta fallen och sade förra veckan att de innehåller "falska anklagelser om sexuella övergrepp".

I juli genomförde Amnesty international och Human Rights Watch en intervjustudie med flyktingar på Nauru och enligt dem utsätts asylsökande och flyktingar på ön för allvarliga övergrepp och inhuman behandling.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset