Nyheter Världen

Australien i politiskt limbo

Labor och ledaren Bill Shorten gjorde ett starkt val.
Labor och ledaren Bill Shorten gjorde ett starkt val.

Slutresultatet i Australiens val dröjer. När rösträkningen avbröts på söndagsnatten hade inte någon segrare kunnat utses.Sittande premiärministern, Liberalernas Malcolm Turnbull, har fått sig en törn, men ser ut att sitta kvar.

Premiärminister Malcolm Turnbulls utlysning av nyval i Australien ser ut att ha slagit fel.

I stället för att stärka sin ställning, som var planen när parlamentet upplöstes i maj, har väljarna flytt hans koalition, som ser ut att tappa från 90 till drygt 70 mandat i underhuset, där 76 behövs för majoritet. Valet är jämnt och någon segrare har inte kunnat utses.

Knappt 80 procent av rösterna har räknats och det dröjer innan ett färdigt reslutat kommer. Resterande röster räknas först på tisdag och resultatet kan dröja upp till två veckor.

– Det är extremt troligt att Turnbulls regering väljs om, och får majoritet, som förväntat. Men valet kommer att få stor betydelse. Inte minst Turnbull är försvagad, för att han utlyste nyval, trots att utgången var så osäker, säger Peter Chen, statsvetare vid University of Sydney, till TT.

Turnbull kan utmanas

I australiska medier spekuleras det om att Turnbull kommer att utmanas om ledarposten, vilket skulle innebära att landet får sin femte premiärminister sedan 2013.

– Turnbull har fått en törn, både när det gäller hans personliga prestige, men också när det gäller att partiet förlorat många mandat i parlamentet. Han kommer att vara internt pressad, både kortsiktigt och på längre siktigt, säger Chen.

Labor oväntat starka

Det andra stora partiet i Australisk politik, Labor, gjorde däremot en starkt val, med fokus på sina traditionella valfrågor som vård och utbildning.

Peter Chen konstaterar att ledaren Bill Shorten visat sig både vara en bättre debattör än Turnbull, men också bättre på att driva sin kampanj.

– Han kommer att gå in som oppositionsledare i en stärkt position, men frågan är om han kan omvandla sina kampanjtalanger till politiskt arbete i parlamentet.

Lukas Coch/AP/TT
Sittande premiärministern Malcolm Turnbull ser ut att få sitta kvar, men med försvagat mandat.
Gustav Sjöholm /TT
Teryn Crick, 29, Camperdown, delar ut valblanketter för Labor utanför en vallokal i Newtown utanför Sydney.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset