Nyheter Världen

Australien kan deportera bebisar

Australiens högsta domstol har gett grönt ljus för landets flyktingläger utomlands. I praktiken kan det betyda att spädbarn födda i Australien deporteras till stillahavsnationen Nauru.

Domstolen har avvisat ett fall med en båtflykting från Bangladesh som 2013 fängslades på Julön, tillika australiskt territorium, och senare överfördes till Nauru. Kvinnan fördes under sin graviditet till Australien för vård och har levt med man och barn i landet sedan dess.

Fallet har setts som vägledande för drygt 260 asylsökande, däribland 37 bebisar födda i Australien och 54 äldre barn som flugits från Nauru för vård.

Kvinnans jurister invände att det är olagligt för regeringen att driva och betala för flyktingläger i tredje land.

Den australiska regeringen har tidigare sagt sig redo att deportera alla asylsökande som tagits i förvar i landet. Barn som föds i Australien av föräldrar utan uppehållstillstånd medges medborgarskap först efter det att de fyllt tio år.

Omkring 500 människor finns i lägret som har kritiserats hårt efter rapporter om misshandel och systematiska övergrepp, bland annat mot barn.

Sedan 2012 stoppar Australien båtar med flyktingar som försöker ta sig till landet. De som inte vänder om förs till läger i Nauru eller Papua Nya Guinea.