Nyheter Världen

Australien måste flytta flyktingar

Australiens migrationspolitik möter motstånd även på hemmaplan. Demonstranter i Sydney protesterade i början av februari i år mot de läger för asylsökande som regeringen låtit sätta upp i grannländerna.
Australiens migrationspolitik möter motstånd även på hemmaplan. Demonstranter i Sydney protesterade i början av februari i år mot de läger för asylsökande som regeringen låtit sätta upp i grannländerna.

Papua Nya Guinea stänger det omstridda australiska flyktinglägret på ön Manus. Australien måste nu hitta ett nytt ställe att placera flera hundra människor som vill söka asyl.

Beslutet är en motgång för den australiska regeringen som står fast vid sin hårda flyktingpolitik där man vägrar släppa in båtflyktingar och istället placerar dem i läger i grannländerna Papua Nya Guinea och Nauru.

Premiärminister Peter O'Neill uppmanar i ett uttalande Australien att hitta ett alternativ för de asylsökande som finns i flyktinglägret på Manus.

Domstol beslutade

Papua Nya Guineas högsta domstol förklarade i tisdags att det australiska flyktinglägret på ön Manus strider mot grundlagen. I lägret får människor sina asylskäl prövade. Ett positivt besked innebär inte att flyktingarna släpps in i Australien. De erbjuds istället att bosätta sig i Papua Nya Guinea, önationen Nauru eller Kambodja.

Australiens regering meddelar att man nu kommer att arbeta med Papua Nya Guineas regering för att hitta en lösning.

– Regeringen har inte backat från sin ståndpunkt att människor som olagligt har försökt ta sig in i Australien med båt och som nu finns på anläggningen i Manus, inte kommer att placeras i Australien, säger migrationsminister Peter Dutton, enligt AFP.

Självmordsförsök

På Nauru satte på onsdagen en asylsökande från Iran eld på sig själv. Självmordsförsöket skedde samtidigt som en delegation från FN:s flyktingorgan besökte lägret, något som också lär öka pressen på Australiens regering att hitta en lösning på frågan om flyktinglägren.

Migrationsminister Peter Dutton säger att 23-åringen kommer att flygas till Australien för vård, men han gör klart att mannen kommer att skickas tillbaka till Nauru om han överlever.

Fyra andra självmordsförsök inträffade i tisdags när asylsökande drack tvättmedel, uppger aktivistgruppen Refugee Action Coalition för AFP.